Pandemija korona virusa obustavila je sportske aktivnosti širom Evrope.
Evropska streljačka federacija je nacionalne saveze obavestila da ove godine neće biti održana Evropska liga mladih, ekipno takmičenje reprezentacija za strelce od 14 do 18 godina.

Ove godine domaćin finalnog turnira trebalo je da bude Streljački savez Srbije. Takmičenje je bilo planirano za drugi vikend oktobra (9-11) u Beogradu.

Regionalne kvalifikacije su bile zakazane za maj.Procena rukovodstva Evropske lige mladih je da nije moguće prirediti kvalifikacione turnire u maju. S druge strane, zbog bogatog kalendara međunarodnih takmičenja i činjenice da je situacija u vezi širenja koronavirusa nepredvidljiva, odlaganje turnira za drugi termin je teško izvodljivo.

ESK je najavila da će nacionalni savezi koji su određeni za domaćine ove godine će dobiti organizaciju Evropske lige 2021. Što znači da će Beograd biti domaćin finalnog turnira.

Na finalnom turniru učestvuje po osam najboljih reprezentacija puškom i pištoljem iz kvalifikacija, koje su podeljene u tri regiona („Istok“, „Zapad“ i „Sever“).

Bez obzira što je, kao domaćin, Srbija imala obezbeđeno učešće na završnom takmičenju, morala bi da učestvuje u kvalifikacijama Regiona „Istok“, koje je trebalo da budu održane u Osijeku od 20. do 24. maja.

Selekcija Srbije je do sada osvojila četiri medalje u Evropskoj ligi mladih, sve četiri u takmičenju puškom. U prvoj Evropskoj ligi mladih, 2009.godine, Srbija se okitila šampionskom titulom, zatim je 2017. osvojila bronzanu medalju, a 2018. i 2019. je stigla do srebrnih odličja.

MOK: Rano je za drastične odluke o Tokiju

S druge strame, Međunarodni olimpijski komitet je, posle sastanaka sa internacionalnim sportskim federacijama i nacionalnim olimpijskim komitetima, najavio da se za sada ne razmišlja o odlaganju Olimpijskih igara u Tokiju (24.jul – 9. avgust).


MOK je naglasio da je zdravlje sportista i svih uključenih u organizaciju Igara na prvom mestu, ali da je četiri meseca pre zakazanog početka Igara rano za drastične odluke.

Međunarodni olimpijski komitet je takođe objavio da krajnji rok za završetak kvalifikacionog ciklusa za sada ostaje 30. jun, ali da su moguće izmene u kvalifikacionom sistemu. Eventualne adaptacije kvalifikacionog procesa predložiće međunarodne sportske federacije i, kako je MOK najavio, izmene će biti objavljene do početka aprila.

Po sada važećem kalendaru, olimpijske kvalifikacije u streljaštvu, se završavaju u maju, kada je na programu Evropski kvalifikacioni turnir u Plzenju (18 – 25. maj).