U petak u “Bel ekspo centru” počinje 44. Internacionalno prvenstvo Beograda, najznačajnije takmičenje u organizaciji SSB i prepoznatljiv znak Streljačkog saveza Beograda. Turnir traje do nedelje.

Očekivalo se učešće takmičara iz 13 zemalja , međutim do zaključenja liste prijava broj zemalja učesnica porastao je na 18. Nadmetaće se 288 strelaca iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, El Salvadora, Španije, Francuske, Nemačke, Grčke, Mađarske, Japana, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Slovenije, Slovačke, Švedske, Ukrajine i Srbije. Od gostiju iz inostranstva najbronije delegacije imaće Hrvatska, Bugarska, Slovenija, Ukrajina.

U Beograd dolazi veliki broj osvajača olimpijskih, svetskih, kontinentalnih medalja. Među njima će biti i nekoliko aktuelnih svetskih i evropskih prvaka. Na listi prijavljenih su Laura Georgeta Koman (Rumunija), evropska prvakinja vazdušnom puškom, Ana Korakaki (Grčka), svetska šampionka vazdušnim pištoljem, Pavlo Korostilov (Ukrajina), evropski prvak vazdušnim pištoljem…


Na vatrenu liniju izaći će izaći gotovo svi srpski seniorski i juniorski reprezentativci. Od standardnih članova nacionalnog tima turnir će propustiti samo Zorana Arunović.


Internacionalno prvenstvo je podeljeno u dva dela. U petak i subotu na programu je „Trofej Beograda“, a u nedelju „Velika nagrada Beograda“.

Prvog dana, u petak, strelci će se nadmetati u miks parovima. Biće to prvo takmičenje mešovitih parova u Srbiji po novim , nedavno usvojenim pravilima, po kojima će se miksevi nadmetati i na OI u Tokiju.

U prvoj fazi kvalifikacija, svaki strelac ispaljuje 30 hitaca (60 po timu), a osam najboljih parova prolazi u drugi deo. Druga faza se sastoji od 20 serija. Prvoplasirani i drugoplasirani miks iz drugog dela kvalifikacija plasiraće se u meč za zlato, a trećeplasirani i četvrtoplasirani u meč za bronzu. U mečevima za medalje, posle svakog hica se sabiraju rezultati, par sa boljim ostvarenjem dobija dva poena, ukoliko je nerešeno svakom ide po poen. Pobeđuje tim koji prvi skupi 16 poena.

Glavni aduti Srbije u takmičenju mikseva pištoljem su parovi Jasmina Milovanović/Damir Mikec, pobednici Trofeja Beograda 2018, i Bobana Momčilović Veličković/Dimitrije Grgić.

Najveće uzdanice srpskog streljaštva u nadmetanju mešovitih parova puškom su Sanja Vukašinović/Milutin Stefanović i Andrea Arsović/Lazar Kovačević. Sa vrlo kvalitetnim miks timovima dolaze Ukrajinci, Bugari, Rumuni…

Takmičenje mikseva pištoljem počinje u petak u 14 časova. Mečevi za medalje ovim oružjem su zakazani za 16 časova, kada startuju i kvalifikacije mešovitih parova puškom. Dueli za odličja puškom su na programu od 18 časova.

U subotu 7. decembra je na programu Trofej Beograda u pojedinačnim u pojedinačnim disciplinama, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda, u kategorijama seniorki,seniora, juniorki i juniora. Osvajači prva tri mesta u svakoj disciplini biće nagrađeni diplomama i medaljama.

Miting se završava takmičenjem 44. „Velika nagrada Beograda“ u pojedinačnim disciplinama, u nedelju 8.decembra. Svi strelci će se nadmetati u apsolutnoj kategoriji (juniori i juniorke nastupaju u seniorskoj konkurenciji). Umesto medalja osvajači prva tri mesta u svakoj disciplini će biti dobiti statue „Beogradski pobednik“, kao i novčane nagrade (400, 200 i 100 evra).

SATNICA FINALA

Trofej Beograda

Petak
16.00: miks, pištolj, mečevi za medalje
18.00: miks puška, mečevi za medalje

Subota
13.30: puška, muškarci
15.30: puška, žene
17.30: pištolj, žene
19.00: pištolj, muškarci

Velika nagrada Beograda

Nedelja
13.30: puška, muškarci
15.30: puška, žene
16.30: pištolj, žene
17.30: pištolj, muškarci

-Dokumenti-

SATNICA TURNIRA

LISTA PRIJAVLJENIH STRELACA

STARTNA LISTA TROFEJ BEOGRADA