Sve je spremno za početak 43. Internacionalnog prvenstva Beograda, koji će od petka do nedelje biti održan u „Bel ekspo“ centru u organizaciji Streljačkog saveza Beograda.

Učestvuju strelci sa četiri kontinenta. Dolazi veliki broj svetskih asova, ali za domaću publiku su svakako u prvom planu domaći strelci, koji će imati dosta motiva da se predstave u najboljem svetlu.

– Internacionalno prvenstvo će biti jedno od najvažnijih takmičenja za izbor reprezentacije koja će u martu učestvovati na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Osijeku – najavljuje Dragan Marković, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije.- Plan nam je da do kraja godine objavimo sastav nacionalnog tima, kako bi reprezentativci imali dovoljno vremena da se pripreme za šampionat Starog kontinenta koji ih očekuje u martu.

Streljački savez Beograda, ali i cela streljačka Srbija ima mnogo razloga da se ponosi turnirom sa dugom tradicijom.Dragan Donević, šef stručnog štaba SSS i selektor za pušku, ističe:

– Internacionalno prvenstvo Beograda je jedan od najlepših streljačkih turnira na svetu, kako po broju učesnika, tako i po kvalitetu organizacije i rezultata. Nije to subjektivno mišljenje nas iz Srbije. Potvrda kvaliteta turnira je to što je Internacionalno prvenstvo veliki i interesantan izazov za mnoge goste iz inostranstva, pa je iz godine u godinu konkurencija sve jača, a samim tim i put do trofeja sve teži.

Na vatrenu liniju izlazi krem srpskog streljaštva. Izostaće samo Andrea Arsović i Zorana Arunović.

– Andrea i Zorana su dobile šansu da učestvuju na izuzetno prestižnom turniru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, na kome će gađati i vazdušnim i malokalibarskim oružjem. Reč je o pozivnom mitingu u ženskoj konkurenciji. Organizatori zovu mali broj vrhunskih strelaca i teško je odbiti poziv. Nažalost, turnir u Ujedinjenim Arapskim Emiratima se poklapa sa Internacionalnim prvenstvom – najavljuje Donević.

Ostali srpski beogradski miting dočekuju u odličnoj formi. Ove jeseni nizali su odlične rezultate na turnirima u okruženju. Na poslednjem mitingu uoči Internacionalnog prvenstva Beograda, na mitingu u Zagrebu minulog vikenda, najviše je pokazao Damir Mikec, koji je izjednačio državni rekord kvalifikacija pištoljem (580 krugova), a potom osvojio i zlato.

Prvenstvo počinje nadmetanjem mešovitih parova

Internacionalno prvenstvo Beograda će u petak početi takmičenjem mikseva, u okviru Trofeja Beograda. Mešoviti parovi, nova olimpijska disciplina, su na mitingu u Beogradu „debitovali“ prošle godine. Prva mesta tada su osvojili Andrea Arsović i Milutin Stefanović puškom, odnosno Damir Mikec i Zorana Arunović pištoljem. Ovi tandemi neće braniti zlatne medalje, ali Srbija će imati dobre adute.

Mikec je gađati u timu sa povratnicom na vatrenu liniju Jasminom Milovanović, koja je u nedelju na mitingu u Zagrebu osvojila srebro vazdušnom puškom. Stefanović će biti u paru sa klupskom drugaricom iz „Čika Mate“, juniorkom Teodorom Vukojević, koja je blistala na „Valter“ kupu pre dve nedelje u Smederevu. Lepe šanse za visok plasman ima i par Sanja Vukašinović/Lazar Kovačević, koji su lane osvojili juniorsko srebro na Evropskom prvenstvu, a ove godine postižu vredne rezultate u seniorskoj konkurenciji…

Prijavljeno je 20 parova pištoljem i 32 puškom, a u finalu ima mesta samo za po pet timova. Kvalifikacije počinju u 14 časova, a finala su na programu u 16 (pištolj) i 17.30 (puška).

U subotu je na programu Trofej Beograda u pojedinačnoj seniorskoj i juniorskoj konkurenciji.

Velika nagrada Beograda je vrhunac trodnevnog praznika streljaštva

Miting se završava „Velikom nagradom Beograda“, u nedelju, kada svi nastupaju u apsolutnoj konkurenciji. Osvajači prva tri mesta u svakoj kategoriji dobijaju novčane nagrade i zlatnu, srebrnu i bronzanu statuetu „Beogradski pobednik“. Zlatne „Beogradske pobednike“ braniće naš Damir Mikec (pištolj) i Mađar Peter Vaš. Lane su u ženskoj konkurenciji pobedile Andrea Arsović i Zorana Arunović, koje su trenutno u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Strelci koji u kvalifikacijama postignu rezultat najbliži svetskom rekordu dobijaju pušku, odnosno pištolj sponzora turnira “Walthera”.

RASPORED FINALA

Trofej Beograda

Petak, 7. decembar
16.00 Miks, pištolj
17.30 Miks, puška

Subota, 8. decembar
13.30 Puška, muškarci
15.30 Puška, žene
17.30 Pištolj, žene
19.00 Pištolj, muškarci

Velika nagrada Beograda

Nedelja, 9. decembar
13.30 Puška, muškarci
15.30 Puška, žene
17.30 Pištolj, žene
19.00 Pištolj, muškarci

RASPORED

STARTNE LISTE