Beograd će i ovog decembra biti domaćin najvećeg turnira vazdušnim oružjem u regionu. Od petka do nedelje (7 – 9. decembar) biće održano 43. Internacionalno prvenstvo Beograda u streljaštvu, u organizaciji Streljačkog saveza Beograda, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda.

Takmičenje će biti održano u „Bel ekspo“ centru na Novom Beogradu. Na vatrenu liniju će izaći preko 300 strelaca.

Duga tradicija i visok kvalitet organizacije i rezultata Internacionalnog prvenstva Beograda prepoznali su takmičari i nacionalni savezi širom sveta. Za medalje i vredne nagrade boriće se strelci sa četiri kontinenta. Sem srpskih, prijavljeni su i takmičari iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Egipta, El Salvadora, Grčke, Mađarske, Islanda, Japana, Makedonije, Nigerije, Crne Gore, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Ukrajine. Kao i obično, publika će imati priliku da na delu vidi veliki broj osvajača medalja sa Olimpijskih igara, svetskih i evropskih prvenstava. Srpski strelci sa posebnom motivacijom dočekuju takmičenje, jer dokazivanje pred domaćom publikom ima posebnu draž.

U petak, 7. decembra, na programu je takmičenje u mešovitim parovima, novoj atraktivnoj olimpijskoj disciplini. Uz medalje i diplome prve tri ekipe će dobiti i novčane nagrade (300, 200 i 100 evra) Dan kasnije strelci će se boriti za medalje na „Trofeju Beograda“, u pojedinačnoj seniorskoj i juniorskoj konkurenciji. Specijalnim „Trofejom Beograda“ biće nagrađeni takmičari koji, u izboru Organizacionog odbora, budu proglašeni za najuspešnije puškom i pištoljem.

Turnir se u nedelju završava „Velikom nagradom Beograda“. Učesnici će se nadmetati u pojedinačnoj apsolutnoj kategoriji, a za najbolja tri takmičara u svakoj disciplini su predviđene i novčane nagrade (400, 200 i 100 evra) i statue „Beogradski pobednik“. Nemačka fabrika „Walther“ će strelce koji puškom, odnosno pištoljem, postignu rezultat najbliži svetskom rekordu, nagraditi oružjem iz svoje proizvodnje.

Ulaz u halu „Bel ekspo“ centra je slobodan. Prvog dana, u petak, takmičenje počinje u 14 časova. Prvo finale (miks pištolj) je u 16, a drugo (miks puška) u 17.30.

Internacionalnim prvenstvom Beograda se završava sedmica bogata streljačkim takmičenjima u Beogradu, jer u „Bel ekspo“ centru je u toku Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem u parastreljaštvu.