Juniorska reprezentacija Srbije je prošle nedelje  u Novom Sadu obavila zajedničke pripreme za EP u Mađarskoj

Sportski direktor Streljačkog saveza Srbije Dragan Marković je, na osnovu predloga selektora, objavio sastav reprezentacije koja će od 26. februara do 2. marta učestvovati na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u mađarskom Đeru.

Na prvenstvu će učestvovati čak 31 srpski strelac, u nekim disciplinama će našu zemlju predstavljati i petoro reprezentativaca. Među izabranima je 13 članova beogradskih klubova.

-Po pravilima je već neko vreme dozvoljeno da jedna zemlja može da prijavi više od po tri učesnika u svakoj pojedinačnoj disciplini. Ovaj put iskoristili smo tu mogućnost, s obzirom da je veći broj kandidata za reprezentaciju postizao dobre rezultate ove sezone i u Mađarsku idemo u proširenom sastavu – kazao je Dragan Marković.

U seniorskoj konkurenciji jedna zemlja može da prijavi po pet, a u juniorskoj po šest strelaca u jednoj discipini, ali neće se svi boriti za medalje. Maksimalno po tri strelca iz jedne zemlje se bore za plasman u finale i medalje u seniorskim disciplinama, a ostali samo za bodove za svetsku rang listu.  Marković je najavio da će stručni štab, u skladu s pravilima, po dolasku na Evropsko prvenstvo odrediti ko će se takmičiti samo za bodove za rang listu. Na licu mesta će biti izabrati i sastavi miks parova.

I u svakoj juniorskoj disciplini najviše trojica/tri reprezentativke iz iste zemlje mogu da se nadmeću u finalu, ali pravila o prijavama nisu ista. Najmanje dvojica moraju da budu mlađi od 18 godina. S obzirom da jedna zemlja ne može da ima više od trojicu predstavnika u finalu, ukoliko se četiri člana iste reprezentacije plasira među prvih osam u kvalifikacijama, četvrti od njih će mesto u finalu ustupiti devetoplasiranom.

Juniorska takmičenja će biti održana od 26. do 28, a seniorska od 29. februara do 2. marta.

U svakoj seniorskoj pojedinačnoj disciplini se dele po dve olimpijske kvote.

Beogradsko streljaštvo će na seniorskom prvenstvu Starog kontinenta predstavljati – puška: Andrea Arsović (Partizan), Ivana Anđušić Maksimović („Akademija Maksimović“), pištolj: Damir Mikec (Policajac), Dimitrije Grgić (Akademac), Zorana Arunović (Olimpik 011), Jovana Todorović (Novi Beograd Ušće), Jelena Todorović (Olimpik 011).

U juniorskoj reprezentaciji su od strelaca beogradskih klubova: Anja Knežević (puška, juniorke, Novi Beograd-Ušće), Luka Milošević (pištolj juniori, Akademac) i kompletna ženska ekipa pištoljem: Eleonora Radulović (Olimpik 011), Nađa Martinović (Partizan), Kristina Pejović (Novi Beograd Ušće), Tea Mikec (Policajac).

I u stručnom štabu je i veliki broj trenera beogradskih klubova.

KOMPLETAN SASTAV REPREZENTACIJE