Dugogodišnji predsednik i trener Streljačke družine Zemun Centar i nekadašnji predsednik SS Beograda, Mario Blažak, preminuo je u 73. godini.

Mario Blažak je rođen 18.maja 1951. u Karlovcu, a jeseni iste godine preselio se u Zemun, u kome je ostao do kraja života.

U streljaštvo je ušao kao takmičar družine Mladost, početkom šezdesetih godina 20. veka. Takmičio se u disciplinama vazdušna puška i pištolj, malokalibarska puška, vojnička puška i poluautomatska puška.

Od 1973. do 1975. bio je sekretar, a od 1975. do 1979. godine predsednik Mladosti.

Mario Blažak je bio jedan od inicijatora osnivanja i prvi predsednik Streljačke družine Zemun-Centar, koja je nastala 22. decembra 1979, spajanjem klubova Mladost, „Braća Abafi“ i Milicionar.

U dva mandata je bio predsednik Streljačkog saveza Beograda – devedesetih godina i početkom 21. veka.

Trag u srpskom streljaštvu je ostavio ne samo kao rukovodilac, već i kao uspešan trener. Istakao se kao stručnjak u pištoljaškim disciplinama. Strelci Zemuna Centar, učenici Marija Blažaka, su osvajali medalje na prvenstvima Jugoslavije i republičkim prvenstvima Srbije, uglavnom serijskim vazdušnim oružjem. Blažak je, kao trener, iznedrio brojne reprezentativce, između ostalih, Danicu Rašetu, Zoranu Kocorep, Darka Nikolića, Goranu Vukadinović…

Klub koji je Blažak osnovao i godinama vodio je prošao težak period. Pre dvadeset godina Zemun Centar je ostao bez prostora za rad, jer je morao da napusti prostorije u SC „Pinki“. Ipak, družina je opstala i nastavila aktivnosti u strelištu na Novom Beogradu.

Bio je i istaknuti sudija, a 2005. godine je stekao zvanje međunarodnog sudije.

Do kraja života je učestvovao u radu sa strelcima i u organizaciji mnogobrojnih takmičenja