Internacionalno prvenstvo Beograda, tradicionalno takmičenje u organizaciji Streljačkog saveza Beograda, se, posle prošlogodišnjeg “skraćenog” izdanja prouzrokovanog pandemijom koronavirusa, ove godine vraća u punom sjaju.

Na 46. Internacionalnom prvenstvu Beograda, jednom od najuglednijih turnira vazdušnim oružjem u Evropi, će učestvovati više od 270 strelaca iz 11 zemalja.

Prvenstvo će biti održano 11. i 12. decembra u „Bel ekspo“ centru na Novom Beogradu.

U subotu, 11. decembra, na programu je „Trofej Beograda“, pod pokroviteljstvom Gradskog sekretarijata za sport i omladinu Beograda, u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji u gađanju vazdušnom puškom i pištoljem. Najuspešniji dobijaju specijalne diplome i medalje.

Dan kasnije, 12. decembra na programu je „Velika nagrada Beograda“, u istim disciplinama. Za razliku od „Trofeja Beograda“, u nedelju će svi takmičari učestvovati u apsolutnoj konkurenciji. Pobednici u svakoj od četiri discipline biće nagrađeni zlatnom statuom „Beogradski pobednik“. Isti trofej, ali srebrne i bronzane, boje dobijaće i osvajači drugih, odnosno trećih mesta.

Najbrojniji će biti srpski strelci. Učestvovaće 124 domaćih takmičara, predvođenih olimpijskim vicešampionom Damirom Mikecom (pištolj), Milenkom Sebićem (puška), bronzanim iz Tokija,zatim Andreom Arsović (puška), Zoranom Arunović (pištolj)… Mikec i Arunovićeva na beogradski turnir stižu u dobroj formi, ohrabreni pobedama na “Trofeju Mladosti” u Zagrebu, na kome su oborili državne rekorde finala, bolje od zvaničnih svetskih rekorda (Mikec je “ubio” 247,2, a Arunovićeva 247,0 krugova). Arsovićeva je na turniru u Zagrebu stigla do bronze.

Za sve učesnike je Internacionalno prvenstvtvo Beograda jedna od poslednjih prilika da poprave rekorde finala, jer od sledeće godine na snagu stupaju nova pravila, po kojima se u finalima neće računati krugovi, već poeni.

Uz srpske strelce, prijavljeni su i takmičari iz BiH, Bugarske, Hrvatske, El Salvadora, Grčke, Mađarske,Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Ukrajine. Najbrojnija strana delegacija je hrvatska sa 33 strelca, iz Ukrajine stiže 26, iz Bugarske 21 takmičar…

I na listi gostiju iz inostranstva su imena strelaca iz svetskog vrha. Između ostalih, na vatrenu liniju izlaze Ištvan Peni (Mađarska) , aktuelni evropski prvak vazdušnom puškom, koji 2021.godinu završava na drugom mestu svetske rang liste, zatim prvakinja planete vazdušnim pištoljem Ana Korakaki (Grčka)… Oboje su i ranijih godina učestvovali na IP Beograda i osvajali medalje.

Oba dana turnir počinje u 9 časova, a program finala počinje u 13.30.

KOMPLETAN RASPORED

LISTA UČESNIKA