Streljački savez Beograda uspeva da održi tradiciju jednog od najvažnijih streljačkih turnira u Evropi i u specifičnim okolnostima.

SSB će tačku na takmičarsku 2020. godinu staviti u nedelju, 27. decembra, kada će u hali „Bel ekspo centar“ organizovati 45. Internacionalno prvenstvo Beograda vazdušnim oružjem.

Zbog opšte situacije izazvane pandemijom korona virusa turnir će biti održan u „kraćem“ formatu i uz manji broj učesnika nego obično. Trajaće jedan, a ne dva ili tri dana kao prethodnih godina, kada su u okviru Internacionalnog prvenstva organizovana dva takmičenja – Trofej Beograda i Velika nagrada Beograda. Ove godine biće održan samo Trofej Beograda.

Turnir će,ipak, zadržati međunarodni karakter. Za učešće se prijavilo dvadesetak takmičara iz inostranstva,što je znatno manje nego prethodnih godina, kada su u Beograd stizali strelci iz petnaestak zemalja sa nekoliko kontinenata, a među njima i najveće zvezde streljaštva.

Međutim, činjenica da su strelci iz inostranstva odlučili da, i pored otežavajućih okolnosti u putovanjima prouzrokovanim pandemijom, dođu u Beograd jedna je od potvrda renomea turnira građenog decenijama.

Sem gostiju iz inostranstva na Trofeju Beograda učestvovaće više od 100 domaćih strelaca, među njima i aktuelni seniorski i juniorski reprezentativci, olimpijci, osvajači medalja na velikim međunarodnim takmičenjima, uključujući glavne adute našeg nacionalnog tima i beogradskog streljaštva Zoranu Arunović, Andreu Arsović, Jasminu Milovanović…

Trofej Beograda se organizuje pod pokroviteljstvom Gradskog sekretarijata za sport i omladinu. Na programu će biti nadmetanja u konkurenciji juniorki, juniora, seniorki i seniora u pojedinačnim disciplinama u gađanju vazdušnim pištoljem i puškom. Neće biti miks disciplina.

Najuspešniji dobijaju medalje, specijalne diplome, a i nagrade turnira sponzora Streljačkog saveza Beograda – „H & N”.

Streljački savez Beograda, uz prijatelje i partnere s kojima organizuje Trofej Beograda, nastavlja tradiciju Internacionalnog prvenstva u godini u kojoj su mnoga slična međunarodna takmičenja širom sveta otkazana.

Turnir će biti održan uz poštovanje svih epidemioloških mera, bez gledalaca. Broj prisutnih u sali je ograničen.

Satnica i startne liste

Takmičarski program počinje u 9 časova, kvalifikacijama u gađanju vazdušnom puškom.

Satnica finala
13.00: puška muškarci
14.30: puška žene
18.00: pištolj žene
19.30: pištolj muškarci

KOMPLETAN RASPORED (pdf)

STARTNE LISTE (pdf)

Treće kolo Kupa SSS u subotu

Uvertira Trofeja Beograda biće treće kolo Kupa SS Srbije vazdušnim oružjem, koje će u “Bel ekspo” centru biti održano u subotu. Domaćin je Crvena zvezda, uz saradnju sa Streljačkim savezom Beograda. Takmičenje puškom biće održano od 10.15 do 13.20. Strelci pištoljem će se nadmetati od 14.15 do 17.30. Ovo je i poslednje kvalifikaciono kolo za finale Kupa, koje će biti održano krajem januara.