Foto: SS Srbije

Srpski strelci učešće u pojedinačnim takmičenjima na Olimpijskim igrama mladih završavaju sa dve bronzane medalje. Danas, drugog takmičarskog dana Marija Malić je osvojila treće mesto vazdušnom puškom. Isti uspeh u nedelju je u takmičenju juniora postigao Aleksa Mitrović.

Na redu su takmičenja pištoljem, u kojima Srbija nema predstavnike. Dve medalje su veliki uspeh, posebno ako se ima u vidu da jedna zemlja ne može da ima više od jednog kvalifikovanog strelca po disciplini.

Malićeva je do medalje došla u izjednačenom i uzbudljivom takmičenju. U finale je ušla sa sedmog mesta u kvalifikacijama. Borba osam najboljih je donela mnogo preokreta. Posle prvih pet hitaca naša takmičarka je bila na šestom mestu, ali kako je finale odmicalo Malićeva, članica Jedinstva iz Stare Pazove, je bila sve preciznija, pa je u jednom trenutku izbila i na čelnu poziciju. Posle 20. serije, kada ispada četvrtoplasirana, Malićeva je bila na trećem mestu, sa 0,3 kruga više od Nemice Ane Jansen, koja je kao četvrta ostala bez medalje. Srpska reprezentativka je obezbedila odličje, a u naredna dva hica nije uspela da stigne vodeći tandem. Pobedila je Stefani Laura Grundsoe iz Danske, a srebro je osvojila Mehuli Goš (Indija).

– Osvojiti medalju na velikom takmičenju je neverovatan osećaj, presrećna sam. Kvalifikacioni meč je bio jako težak, finale još teže i mnogo sam srećna što sam uspela da dođem do medalje. Ova bronza meni sija kao zlato – kazala je Malićeva, koja je u Buenos Ajresu stigla do drugog odličja na velikim takmičenjima. Na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Đeru ove godine osvojila je bronzu.

Saša Iker, član stručnog štaba SS Srbije za juniorsku pušku, koji je uz strelce u Buenos Ajresu je analizirajući današnje takmičenje rekao:

– Marija je, kao i Aleksa Mitrović u nedelju, imala teške kvalifikacije. Posle pete serije bila je na devetom mestu, sa velikim zaostatkom za osmoplasiranom. U poslednjoj šestoj seriji, pogodila je visokih 105,2 kruga i obezbedila mesto u finalu, u kome je loše krenula, ali se kasnije dobrim hicima primakla vrhu. Čak tri puta u finalu je pogodila maksimalnih 10,9 krugova. Izvukla je maksimum, što je ovaj put bilo dovoljno za bronzu.

Tandem srpskih strelaca će se za medalje boriti i u miksevima vazdušnom puškom. Međutim, neće biti u istom timu. Mešoviti parovi će biti sastavljeni na osnovu plasmana u pojedinačnim kvalifikacijama. Malićevoj će, kao sedmoplasirana, partner biti strelac koji je u takmičenju juniora zauzeo 10. mesto. Mitrović je u kvalifikacijama bio šesti, pa će biti u ekipi sa 11-plasiranom juniorkom.

Vazdušna puška, juniorke: 1. Stefani Laura Grundsoe (Danska) 248,7, 2. Mehuli Goš (Indija) 248,0, 3. Marija Malić (Srbija) 226,2, 4. Ana Jansen (Nemačka) 206,5, 5. Zeru Vang (Kina) 185,8… Kvalifikacije: 1. Goš 628,1, 2. Vang 626,4, 3. Anastasija Derevijagina (Rusija) 625,3… 7. Marija Malić 621,7… Za finale 621,3. Ukupno 20 takmičarki.