Srpski strelci su završili učešće na Svetskom prvenstvu u Čangvonu, na kome su osvojili tri srebrne medalje: Zorana Arunović vazdušnim pištoljem, muška ekipa Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov MK pištoljem, kojim je Mikec i pojedinačno zauzeo drugo mesto.

Učešće Srbije na 52. šampionatu planete su sedmog dana SP zaokružile četiri naše takmičarke. Najuspešnija je bila je Sanja Vukašinović, koja je zauzela 13. mesto u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava, sa 1.169 krugova. U finale je vodio krug više. Po 1.170 krugova su „ubile“ četiri takmičarke plasirane od osme do 11. pozicije. Zbog najvećeg broja unutrašnjih centara osmu poziciju je zauzela i dalje prošla Nina Kirsten (Švajcarska). U kvalifikacijama trostava je učestvovala i Andrea Arsović, koja se plasirala na 40. mesto sa /1.160 krugova. Zlato je pripalo Ruskinji Juliji Karimovoj

Zorana Arunović se malokalibarskim pištoljem završila na 22. mesto. Arunovićeva, svetska vicepšampionka vazdušnim pištoljem, je u petak, posle prvog dela kvalifikacija MK pištoljem, posle precizne paljbe, držala peto mesto. Međutim, u brzoj paljbi nije održala visok nivo. Ukupno je zabeležila je 581, od osmog mesta delila su je tri kruga. Bobana Momčilović Veličković je zauzela 76. poziciju. U dramatičnom finalu trijumfovala je Ukrajinka Olena Kostevič, posle tri raspucavanja.

U subotu se iz Čangvona u Beograd vratila prva grupa srpskih strelaca, u kojoj su bili svetski vicešampioni malokalibarskim pištoljem Damir Mikec, Duško Petrov i Dimitrije Grgić.  Uz njih su u Beograd stigli i Dragan Marković, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije, trener za pištolj Goran Mikec i najmlađa članica tima puškom Marija Malić. Ostatak ekipe stiže u ponedeljak.

Ekipu je , između ostalih, dočekao Nenad Putnik, predsednik Streljačkog saveza Srbije, koji je kazao.

– Cela streljačka organizacija je ponosna na naše strelce, koji su u Čangvonu još jednom dokazali da pripadaju svetskom vrhu. Tri srebrne medalje i olimpijska kvota su ogroman uspeh, a posebno sam srećan što je streljaštvo Srbiji donelo prvu olimpijsku vizu za Igre u Tokiju. Nadam se da će broj srpskih sportista sa olimpijskim kvotama i normama brzo početi da raste. Savez je reprezentativcima omogućio da se spreme u najboljim uslovima do sada, a to smo uspeli uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Olimpijskog komiteta Srbije i generalnog sponzora „Telekoma Srbija“.

Dragan Marković, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije, je istakao da a je vrlo zadovoljan učinkom našeg tima na takmičenju u Čangvonu.

– Na Svetskom prvenstvu su učestvovali strelci iz 91 zemlje. Mi smo se našli u krugu 31 selekcije koje su uspele da dođu do medalja, a pritom u velikom broju disciplina nismo ni imali predstavnike. Osnovni cilj za 2018. godinu bio je napad na olimpijske kvote u Čangvonu. Uspeli smo da stignemo do jedne, vrlo malo je nedostajalo da do kvote dođe i miks pištoljem Zorana Arunović, Damir Mikec, koji su bili četvrti. Pred nama je izuzetno važna predolimpijska godina. Sledeće sezone svi Svetski kupovi, kao i Evropske igre će biti kvalifikaciona takmičenja za OI. Neće biti lako doći do Tokija, ali verujem se da će naši strelci 2019. godine koristiti šanse da izbore mesto u olimpijskom timu

Damir Mikec, koji je Srbiji doneo prvo odličje u Čangvonu, je kazao:

– Zorani Arunović i meni je jako teško palo četvrto mesto u miksu vazdušnim pištoljem kada nam je medalja izmakla za minimalni jedan deseti deo kruga. Dokazali smo da smo u svetskom vrhu, jer ove sezone smo i na Evropskom prvenstvu i na svim Svetskim kupovima stizali do medalje, ali to nije bila dovoljna uteha. Na sreću, oboje smo uspeli da se vratimo u dobar ritam i dva dana kasnije dođemo do medalja. Nažalost, malokalibarski pištolj nije više u olimpijskom programu, ali to ne umanjuje značaj medalje i sreću zbog njenog osvajanja, posebno zato što smo bili drugi i ekipno u jakoj konkurenciji. Meni je posebno drago što sam uspeo da se nađem u krugu osvajača odličja i zbog toga što sam se nekoliko nedelja pred Čangvon mučio sa povredom ruke. Vazdušnim pištoljem niko od nas trojice nije stigao do finala, a sada se svi okrećemo toj disciplini. Za srpske strelce pištoljem su takmičenja vazdušnim oružjem, posle izmena u olimpijskom programu, jedine šansa da izborimo kvotu za Igre u Tokiju. Prvu priliku imaćemo na Svetskom kupu u Nju Delhiju sledeće godine.

Svetsko prvenstvo u Čangvonu, sedmi dan

MK pištolj, žene (30 metaka precizna + 30 brza paljba), finale: 1. Olena Kostevič (Ukrajina) 37 unutrašnjih centara (hitac 10,2 i bolje) + 4 + 4+ 3 u raspucavanju, 2. Vitalina Bacaraškina (Rusija) 37 + 4 + 4 + 2, 3. Doren Venekamp (Nemačka) 31, 3. Čija Čen Tijen (Kineski Tajpeh) 26, 5. Monika Karš (Nemačka) 18… kvalifikacije:1. Bacaraškna 588, 2. Kostevič 587, 3. Karš 586… 22. Zorana Arunović 581 (293 precizna paljba+288 brza paljba)… 76. Bobana Momčilović Veličković 550 (285 + 265)… Ukupno 81 takmičarka. Za finale 584. Ekipno: 1. Kina (Đijang, Lin, Jao) 1.746 (69 unutrašnjih centara), 2. Južna Koreja 1.746 (64), 3. Nemačka 1.744, 4. Poljska 1.741, 5. Bugarska 1.739… Ukupno 16 timova. Srbija nije imala ekipu.

MK puška trostav, žene, finale: 1. Julija Karimova (Rusija) 461,1, 2. Izabela Štraub (Nemačka) 459,5, 3. Snježana Pejčić (Hrvatska) 446,4, 4. Seonejd Mekintoš (Velika Britanija) 435,0, 5. Nina Kristen (Švajcarska) 424,4… Kvalifikacije: 1. Štraub 1.176, 2. Franciska Per (Austrija) 1.176, 3. Mekintoš 1.175… 13. Sanja Vukašinović 1.169 (389 klečeći, 392 ležeći, 388 stojeći stav)… 40. Andrea Arsović 1.160 (390, 391, 379)… Ukupno 60 takmičarki (u eliminacijama startovalo 96). Za finale 1.170.

(Izjave: SSS)