Damir Mikec i Zorana Arunović sa trenerima Goranom Mikecom i Jelenom Arunović Foto: SSS

Srpski strelci su zablistali trećeg dana Svetskog prvenstva u Čangvonu (Južna Koreja), osvajanjem tri srebrne medalje, a ispunjena je i jedna olimpijska kvota.

Zorana Arunović se okitila srebrnim odličjem u gađanju vazdušnim pištoljem i tako postala prva sportistkinja koja je Srbiji donela „vizu“ za Olimpijske igre u Tokiju 2020.

U takmičenju malokalibarskim pištoljem slobodnog izbora (50 metara), Damir Mikec je„pogodio“ srebro u pojedinačnoj konkuenciji, a drugo mesto osvojila je i ekipa Srbije, u kojoj su uz Mikeca bili i Duško Petrov i Dimitrije Grgić. S obzirom MK pištolj slobodnog izbora više nije u olimpijskom programu, u ovom takmičenju se nisu delile kvote.

Uz Zoranu Arunović, vazdušnim pištoljem je gađala i Bobana Momčilović Veličković, zauzevši 22. mesto u konkurenciji tačno 100 takmičarki. U nadmetanju MK pištoljem slobodnog izbora, debitant Duško Petrov se plasirao na 12, a Dimitrije Grgić na 20. poziciju, a na vatrenu liniju izašlo je 66 strelaca.

Današnje srebro je peta medalja Zorane Arunović na šampionatima planete u konkurenciji seniorki. Iz Minhena 2010. donela je zlato vazdušnim, srebro malokalibarskim pištoljem u pojedinačnohj konkurenciji, kao i ekipno srebro MK pištoljem, u timu sa Jasnom Šekarić i Jelenom Arunović. Pre četiri godine, na SP u Granadi tim Srbije u sastavu Zorana Arunović, Jasna Šekarić, Bobana Momčilović Veličković je postao šampion planete vazdušnim pištoljem. Naša reprezentacija nije branila titulu, gađale su samo Arunovićeva i Bobana Momčilović Veličković. Jasna Šekarić, danas trener Bobane Veličković, je član stručnog štaba reprezentacije u Čangvonu.

Arunovićeva je u finale ušla kao treća sa 583 kruga. U borbi za medalje nije dobro startovala. Pred 11. seriju nalazila se na poslednjem, osmom mestu, a posle 12. hica ispada osmoplasirana. Usledio je potom niz odličnih pogodaka i korak po korak Arunovićeva je napredovala ka vrhu. Posle dosta preokreta, Zorana je sstigla do srebrne pozicije , sa sa 1,3 kruga manje od nove šampionke Ane Korakaki (Grčka), inače olimpijske prvakinje MK i viceprvakinje vazdušnim pištoljem. Korakakijeva je pogodila 241,1 krug, 5,8 manje od svetskog rekorda finala koji od prošle godine drži Arunovićeva.

Drugim mestom u Čangvonu Zorana je nastavila uspešan niz, osvojivši svoju petu pojedinačnu medalju na velikim takmičenjima. Do SP je imala jedno evropsko srebro, dva srebra i bronzu na svetskim kupovima, a i tri medalje u Svetskom kupu i evropsko srebro u miksu sa Damirom Mikecom.

Uz Anu Korakaki i Zoranu Arunović olimpijske kvote za svoje zemlje izborile su trećeplasirana Bomi Kim (Južna Koreja) i Kijan Vang (Kina), koja je zauzela četvrto mesto.

Naša reprezentacija, bilo kao Srbija, bilo kao ranije Jugoslavija nikad do sada nije osvojila ni pojedinačnu ni ekipnu medalju malokalibarskim pištoljem na šampionatima planete u kategoriji seniora.

Mikec i Grgić su se i pre Čangvona popeli na pobednički podijum na SP. U Minhenu 2010, su u timu sa Andrijom Zlatićem stigli do srebra, ali vazdušnim pištoljem. Triju Mikec, Grgić, Petrov je ovo druga medalja MK pištoljem, prošle godine osvojili su titulu šampiona Evrope.

U gađanju MK pištoljem na 50 metara finale nije održano. S obzirom da više nije olimpijska disciplina plasman se određuje posle osnovnog dela, posle 60 hitaca. Mikec je „ubio“ 562 kruga, dva manje od pobednika Om Prakaša Mitravala (Indija). Neizvesna je bila i borba za ekipna odličja. Srpski tim je takmičenje završio sa 1.667 krugova. Od osvajača zlata, ekipe Južne Koreje delila su gs tri kruga.

Uz strelce pištoljem, danas se takmičio i Stevan Pletikosić, koji je kroz eliminacije prošao do sutrašnjih kvalifikacija MK puškom iz ležećeg stava. Iskusni reprezentativac je sa 618,9 krugova zauzeo 11. mesto u svojoj eliminacionoj grupi. Startovalo je 110 strelaca, a do kvalifikacija je prošlo njih 60. Pletikosić će biti jedini srpski predstavnik u sutrašnjim takmičenjima u Čangvonu.

Svetsko prvenstvo u Čangvonu, treći dan

Vazdušni pištolj, žene, finale: 1. Ana Korakaki (Grčka) 241,1, 2. Zorana Arunović (Srbija) 239,8, 3. Bomi Kim (Južna Koreja) 218,8, 4. Kijan Vang (Kina) 198,1, 5. Ranksin Đijang (Kina) 178,7… Kvalifikacije: 1. Vitalina Bacaraškina (Rusija) 586, 2. Korakaki 584, 3. Arunović 583…22. Bobana Momčilović Veličković 573… Ukupno 100 takmičarki. Za finale 580. Ekipno: 1. Kina (Đang, Vang, Đi) 1.739, 2. Južna Koreja 1.734, 3. Rusija 1.720, 4. Indija 1.713, 5. Francuska 1.712… Srbija nije imala ekipu. Ukupno 20 timova. Rezultat Kine je automatski svetski rekord, s obzirom da je SP prvo takmičenje po novim pravilima na kojem se priznaju rekordi (žene od ove godine u kvalifikacijama pucaju 60, umesto 40 metaka)

MK pištolj slobodnog izbora, muškarci: 1. Om Prakaš Mitarval (Indija) 564, 2. Damir Mikec (Srbija) 562, 3. Demjung Li (Južna Koreja) 560, 4. Đijau Vu (Kina) 560, 5. Artem Černousov (Rusija) 559… 12. Duško Petrov 554… 20. Dimitrije Grgić 551… Ukupno 66 strelaca. S obzirom da disciplina nije olimpijska, plasman se određuje posle osnovnog dela, nema kvalifikacija. Ekipno: 1. Južna Koreja (Li, Park, Han) 1.670, 2. Srbija 1.667, 3. Kina 1.661, 4. Rusija 1.657, 5. Indija 1.648… Ukupno 16 ekipa.

MK puška 60 metaka ležeći, muškarci, eliminacije – Prva grupa: 1. Štefan Olsen (Danska) 626,5… Ukupno 58 strelaca. Druga grupa: 1. Majkl Mekfejl (SAD) 624,5… 11. Stevan Pletikosić 618,9… Ukupno 52 strelca. Ekipno: 1. Nemačka (Brodmajer, Kaulič, Dalinger) 1.869,5, 2. SAD 1.868,0, 3. Kina 1.866,8, 4. Južna Koreja 1.864,3, 5. Norveška 1.860,9… Ukupno 29 ekipa.

(Fotografije: Svetska streljačka federacija/ISSF i Streljački savez Srbije/SSS)

IZJAVE

Zorana Arunović, svetska vicešampionka vazdušnim pištoljem:

– Fantastično finale, bilo je mnogo drame, mnogo promena, mnogo mogućnosti da budete i prvi i osmi. Izuzetno sam srećna zbog uspeha, posebno zato što sam bila na rubu ispadanja posle 10. serije. Ostala su mi samo dva hica da pokušam da se izborim bolji plasman. Na sreću, uspela sam da se popnem na peto, četvrto, treće i na kraju na drugo mesto.

Damir Mikec, srebrna medalja MK pištolj slobodnog izbora:

-Zorana i ja smo prvog dana ostvarili visok plasman četvrtim mestom u miksu, ali oboje smo osećali veliki žal, jer nas je od medalje delio minimalan jedan deseti deo kruga. Činjenica da MK pištolj na 50 metara nije u olimpijskom programu ne umanjuje značaj uspeha, u ovoj za mene izuzetno dragoj disciplini. Nema odmora i mnogo slavlja. Idemo dalje, sada je na redu vazdušni pištolj, kojim će se „nišaniti“ i olimpijske kvote – kaže Mikec, koji je prošle godine osvojio Kristalni globus za pobedu na finalu Svetskog kupa MK pištoljem, a 2016. isti uspeh postigao je vazdušnim pištoljem.

Selektor reprezentacije za pištolj Jelena Arunović:

– Zorana je dobro „otvorila“ turnir, kada je u kvalifikacijama u miksu „ubila“ 389 krugova. Danas je nastavila u tom ritmu jer je u prve četiri serije zabeležila 391 krug. U preostale dve serije došlo je do manjeg pada, ali uz siguran finiš zabeležila je najbolji rezultat svoje kvalifikacione grupe, 583 kruga. Na kraju je Zorana imala treći rezultat kvalifikacija. Druga grupa, u kojoj je nastupala Bobana Veličković, je takođe bila izuzetno jaka. Bobana je u svojoj grupi dugo bila među osam najboljih. Priželjkivali smo obe predstavnice Srbije u finalu. Nažalost, malo slabiji završetak ju je koštao prolaska među osam najboljih. Ali, sve čestitke Bobani i njenom treneru. Van finala su ostala mnoga jaka imena, devojke koje su ove i prošle sezone osvajale medalje na svetskim kupovima. U finalu su gađale po četiri Evropljanke i Azijatkinje. Bilo je neizvesno do samog kraja. Raduje i medalja i osvajanje kvote. Nadam se da je ovaj rezultat tek početak i da nas u narednim danima čeka jos finala i medalja.

O učinku muškog dela ekipe Arunovićeva kaže:

­- Muškarci su nas obradovali sa dve medalje. Osvajanjem srebra u pojedinačnoj konkurenciji Damir Mikec se na neki način se ubacio u pobedničko raspoloženje pred nastup vazdušnim pištoljem. Naši seniori su zaista krem streljaštva u ovoj disciplini, i prava je šteta sto ona više nije na programu Olimpijskih igara. Ovo je bilo izuzetno važno takmicenje za Duška Petrova, koji nije nastupao prvog dana u sastavu miks timova, pa mu je ovo bila prilika da se stavi u takmicarski režim. Puno pozdrava iz Južne Koreje i hvala na svim čestitikama!

Goran Mikec, trener za pištolj u timu Srbije:

– Naši strelci malokalibarskim pištoljem su, posle prošlogodišnje titule prvaka Evrope, sada potvrdili renome jedne od najboljih ekipa pištoljem na planeti. Dva srebra su veliki uspeh i odlična uvertira pred takmičenje vazdušnim pištoljem, koje je na programu 6. septembra i na kome će se osvajati kvote za Olimpijske igre u Tokiju. Damir je uspeo da osvoji medalju koja mu je na proteklim prvenstvima izmicala. Čestitam strelcima na zalaganju i osvojenim medaljama i želim im puno uspeha u nastavku takmičenja.

(Izjave: Streljački savez Srbije)