Photo by ISSF Photographers

Prvog dana učešća na 52. svetskom prvenstvu u Čangvonu, srpski strelci su zabeležili prvi plasman u finale, a malo je nedostajalo da dođu i do prvog odličja.

Miks vazdušnim pištoljem Zorana Arunović/Damir Mikec je zauzeo četvrto mesto. Naša druga ekipa u ovoj disciplini Bobana Momčilović Veličković/Dimitrije Grgić je zauzela 27. poziciju. U takmičenju mešovitih parova vazdušnom puškom miks Andrea Arsović/Milutin Stefanović se plasirao na 22, a ekipa Srbija 2 ovim oružjem (Marija Malić/Lazar Kovačević) na 53. mesto.

Takmičenje mešovitih parova se prvi put u istoriji našlo na programu šampionata planete. Konkurencija je bila vrlo jaka. Startovala su 62 miksa pištoljem i 70 puškom.

Mikec i Arunovićeva su u finale plasirali sa trećeg mesta, sa 772 kruga. Zorana je odlično gađala u kvalifikacijama i povukla tim ka plasmanu među pet najboljih. U finale, se prolazilo sa zahtevnim 771 krugom. U izuzetno uzbudljivom finalu, Arunovićeva i Mikec su “za dlaku” ostali bez medalje. U trenutku kada ispada četvrtoplasirani par srpski miks je za minimalan jedan deseti deo kruga zaostajao za trećeplasiranom Ukrajinom.

Trijumfovala je Rusija 1 sa 488,1 krugom, čime je sa 0,4 kruga nadmašila dosadašnji svetski rekord finala , koji je na Svetskom kupu u Čangvonu u aprilu postavila Kina. Ruski par Bacaraškina/Černousov je ubedljivo pobedio ispred Kine 2, a treća je bila Ukrajina 2. Prvoplasirani i drugoplasirani tim su izborili olimpijske kvote za OI u Tokiju.

U miksu vazdušnom puškom blistali su Kinezi. Pobedio je tim Kina 2, ispred Kine 1, a bronza je pripala Rusiji 1. Po pravilima, jedna zemlja mogla da osvoji najviše jednu olimpijsku vizu u miksu kvote idu Kini i Rusiji.

Svetsko prvenstvo Čangvon, prvi dan

Miks, vazdušni pištolj, finale: 1. Rusija 1 (Vitalina Bacaraškina/Artem Černousov) 488,1, 2. Kina 2 (Kijan Vang/Meng Ji Vang) 480,2, 3. Ukrajina 2 (Olena Kostevič/Oleg Omelčuk) 416,7, 4. Srbija 1 (Zorana Arunović/Damir Mikec) 376,7, 5. Španija (Sonja Franke/Pablo Karera) 331,6. Kvalifikacije: 1. Ukrajina 2 775, 2. Rusija 1 772, 3. Srbija 1 772… 27. Srbija 2 (Bobana Momčilović Veličković/Dimitrije Grgić) 759… Ukupno 62 para. Za finale 771 krug.

Miks, vazdušna puška, finale: 1. Kina 2 (Ružu Žang/Haoran Jang) 500,9, 2. Kina 1 (Mingjang Vu/Buhan Song) 500,6, 3. Rusija 1 (Anastasija Galašina/Vladimir Maslenjikov) 434,2, 4. Rumunija (Laura-Geogrgeta Koman/Alin George Moldoveanu) 390,5, 5. Nemačka 2 (Izabela Štraub/Maksimiljan Dalinger) 346,9… Kvalifkacije: 1. Kina 1 840,5, 2. Rumunija 837,8, 3. Kina 1 836,5… 22. Srbija 1 (Andrea Arsović/Milutin Stefanović) 832,1… 53. Srbija 2 (Marija Malić/Lazar Kovačević) 822,1…. Ukupno 70 parova. Za finale 836,0.

Izjave

Dragan Marković, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije:

– Zadovoljan sam prvim danom Svetskog prvenstva. Damir i Zorana su ponovo potvrdili da su u samom svetskom vrhu. Ostaje žal za medaljom i olimpijskom kvotom. Ceo svet se pripremao za ovo takmičenje, konkurencija na šampionatu je na vrlo visokom nivou. Očekuje nas još sedam dana nadmetanja i potpuno smo fokusirani na nastupe koji su pred nama.

Goran Mikec, trener zadužen za mikseve u stručnom štabu Srbije:

– Zorana Arunović je odlično gađala u kvalifikacijama i „povukla“ naš par u finale. Iznenađujuće je da su se među pet najboljih našle četiri ekipe iz Evrope – Rusija, Srbija, Ukrajina i Španija i samo Kina iz Azije. Zaključak je da je srpskom timu nedostajalo malo sreće da osvoje medalju. Nažalost, samo jedan loš pogodak ih je udaljio od odličja.

Selektor reprezentacije za pištolj Jelena Arunović:

– Naš prvi par Arunović/Mikec, vicešampioni Evrope i osvajači tri medalje u Svetskom kupu ove godine, su tokom celog kvalifikacionog meča bili u vođstvu, malo je nedostajalo da dostignu i svetski rekord. Ipak, sa trećeg mesta ušli su u finale, koje je donelo mnogo obrta, a na kraju su, sa izvanrednim rezultatom, pobedili Rusi, koji su se „kroz iglene ušli“ provukli do finala. Miks Momčilović Veličković/Grgić nije prošao kvalifikacije. Priželjkivali smo reprizu finala Svetskog kupa u Fort Beningu kada je Srbija jedina imala dva para među pet najboljih mikseva pištoljem. Nažalost, ovaj put to se nije ponovilo, ali Svetsko prvenstvo je tek počelo. Biće još šansi. Sigurna sam da su svi naši predstavnici dali sve od sebe da predstave Srbiju na najbolji mogući način.

Dragan Donević, selektor za pušku:

– Od dva miks tima puškom samo je Andrea Arsović opravdala očekivanja i postigla fenomenalan rezultat. Od žena, samo su tri takmičarke gađale bolje od nje. I Arsovićeva i Stefanović su u takmičenje ušli pomalo stegnuto. Andrea je posle loše prve serije u naredne tri gađala nepogrešivo, ali Milutina trema nije popuštala do kraja. Drugi par Malić/Kovačević je izuzetno mlad. Njima je ovo debi na Svetskom prvenstvu u seniorskoj konkurenciji i mnogo će im značiti za sticanje iskustva. Od njih se i nije očekivao visok plasman. Idemo dalje, pred nama su novi izazovi.

(Izjave: SS Srbije)