Srpski strelci su uspešno završili učešće na 48. internacionalnom prvenstvu Beograda u Hali 5 Beogradskog sajma.

Turnir je, kao i obično, završen “Velikom nagradom Beograda” u pojedinačnoj, apsolutnoj konkurenciji.

Dve srpske reprezentativke su došle do zlatnih odličja –  Zorana Arunović (vazdušni pištolj) i Teodora Vukojević (vazdušna puška).  Srebrnim medaljama su se okitile Aleksandra Havran (puška) i Duško Petrov (pištolj), a bronzom Lazar Kovačević (puška).

Najuspešniji učesnik trodnevnog mitinga je Zorana Arunović. Naša olimpijka je jedina koja je uspela da osvoji dve zlatne medalje. Arunovićeva je u subotu, posle velike borbe sa Jermenkom Elmirom Karapetjan, trijumfovala na Trofeju Beograda. Iste dve takmičarke su i u finalu „Velike nagrade Beograda“ brzo izdvojile kao najozbiljnije kandidatkinje za prvo mesto. Zorana je većim delom vodila i u uzbudljivoj završnici stigla do još jednog najsjajnijeg odličja. U finalu su gađale i Brankica Zarić (četvrto) i Eleonora Radulović (šesto mesto).

Naši takmičari su tokom trodnevnog Internacionalnog prvenstva osvojili ukupno 23 odličja. Tokom Trofeja Beograda, održanog u petak u subotu, u okviru koga su na programu bila i takmičenja miks parova i u pojedinačnoj juniorskoj konkurenciji, iskusni asovi i nade srpskog streljaštva su došli do šest zlatnih i isto toliko srebrnih i bronzanih odličja.
Kad je o današnjem finalu puškom za dame reč, Teodora Vukojević je do zlata vazdušnom puškom došla ispred Aleksandre Havran, a Srbiju su u finalu predstavljale i Andrea Arsović (četvrto mesto), Anđelija Stevanović (šesto) i Ljiljana Cvetković (osmo mesto). Vukojevićeva je prethodno osvojila prvo mesto u kvalifikacijama, a tokom celog finala je držala čelnu poziciju.

Lazar Kovačević, osvajač zlata vazdušnom puškom na Trofeju Beograda, je danas bio treći. U kvalifikacijama je bio najuspešniji, postigavši lični rekord (633,1). Kao najveći Kovačevićevi rivali u borbi za zlato u finalu izdvojili su se reprezentativci Hrvatske Josip Sikavica i Miran Maričić. Posle 22.hica, kada ispada trećeplasirani, Maričić je bio na prvom, a Kovačević i Sikavica su delili drugo i treće mesto. Tako je o bronzi odlučivalo raspucavanje, u kome je Sikavica bio uspešniji od Kovačevića, pa je naš strelac finale završio kao trećeplasirani. Sikavica je u završnici prestigao Maričića i stigao do zlata.

Čast srpskog streljaštva u finalu nadmetanja pištoljem za muškarce branio je trio iskusnih reprezentativaca – Damir Mikec, Dimitrije Grgić i Duško Petrov. I ovo, kao i sva prethodna finala na Internacionalnom prvenstvu Beograda obilovalo je uzbuđenjima i preokretima. Nekoliko strelaca je tokom interesantne borbe bilo na vrhu plasmana, uključujući Mikeca i Petrova. Na kraju, Kikinđanin Petrov je stigao do srebra, iza bugarskog reprezentativca Kirila Kirova, bronzanog sa ovogodišnjeg Svetskog prvenstva. Mikec je bio četvrti, a Grgić peti.

Rezultati trećeg dana

Vazdušna puška, žene: 1. Teodora Vukojević („Čika Mata“, Srbija) 249,7, 2. Aleksandra Havran (Novi Sad 1790, Srbija) 249,1, 3. Urška Kuharić (Kovinar, Slovenija) 227,5, 4. Andrea Arsović (Partizan) 206,5… 6. Anđelija Stevanović („Dragan Jevtić Škepo“) 164,9,… 8. Ljiljana Cvetković (Niš 1881) 122,0… Kvalifikacije: 1. Vukojević 631,3…

Vazdušna puška, muškarci: 1. Josip Sikavica (Hrvatska) 251,3, 2. Miran Maričić (Hrvatska) 250,6, 3. Lazar Kovačević (Jagodina 92, Srbija) 230,0…8. Milenko Sebić (Novi Sad 1790) 123,2… Kvalifikacije: 1. Kovačević 633,1…

Vazdušni pištolj, muškarci: 1. Kiril Kirov (Bugarska) 240,8, 2. Duško Petrov (Kikinda, Srbija) 239,7, 3. Kevin Venta (Strahoninec, Hrvatska) 220,1, 4. Damir Mikec (Policajac) 199,3 5. Dimitrije Grgić (Akademac) 175,8… Kvalifikacije: 1. Petrov 580…

Vazdušni pištolj, žene: 1. Zorana Arunović (Olimpik 011, Srbija) 3. Kristina Moski (Grčka) 217,4, 4. Brankica Zarić (Novi Sad 1790) 196,3… 6. Eleonora Radulović (Olimpik 011) 153,5…Kvalifikacije: 1. Arunović 576…

BILTEN, INTERNACIONALNO PRVENSTVO BEOGRADA 2023.

Trofeji Beograda za Havranovu i Kovačevića

Aleksandra Havran i Lazar Kovačević su se danas popeli na postolje posle finala Velike nagrade Beograda, ali su dobili i specijalne nagrade za ostvarenja tokom prva dva takmičarska dana, tokom Trofeja Beograda.

Lazar Kovačević, koji je u subotu osvojio zlato vazdušnom puškom, a pre toga u kvalifikacijama postigao odličan rezultat (632,7 krugova) je odlukom žirija proglašen za najboljeg seniorskog strelca Trofeja Beograda.

Aleksandra Havran je zaslužila Trofej Beograda za najuspešnijeg mladog strelca. Na Trofeju je osvojila zlato u juniorskoj i srebro u seniorskoj konkurenciji puškom, uz najbolji rezultat kvalifikacija (632,1).