Srpski strelci su bili vrlo uspešni drugog dana Trofeja Beograda, tokom kojeg nisu izostala uzbuđenja.

Sva četiri finala su obilovala preokretima, a srpski strelci su osvojili tri zlatne medalje u seniorskoj i dve u juniorskoj konkurenciij.

U seniorskim finalima zlatne medalje osvojili su Lazar Kovačević, Andrea Arsović (oboje puška) i Zorana Arunović (pištolj). Pobede u juniorskoj konkurenciji ostvarili su Aleksandra Havran (puška) i Eleonora Radulović (pištolj), a srpski strelci su izborili i pet srebrnih i šest bronzanih medalja.

Uspešan dan je u prvom finalu, gađanju puškom za muškarce, otvorio Lazar Kovačević. Reprezentativac iz redova Jagodine 92, je među osam najboljih ušao kao ubedljivo prvi u kvalifikacijama (632,7 krugova). Kovačević je u finalu veliku borbu za zlato vodio sa Mađarem Ištvanom Penijem, petoplasiranim sa OI u Tokiju. Peni je većim delom finala bio prvi. Kovačević je poslednjim, 24.hicem prestigao Mađara i sa minimalnim 0,1 krugom prednosti osvojio zlato.

Srpski strelci su u takmičenju juniora vazdušnom puškom stigli do dva odličja. Pančevac Aleksa Rakonjac je bio drugi, a Novosađanin Dušan Stojadinović treći.

Srpske strelkinje su dominirale u drugoj disciplini, nadmetanju vazdušnom puškom za dame, osvajanjem svih šest medalja. Čak pet naših takmičarki našlo se u seniorskom finalu. U vođstvu su se smenjivale Andrea Arsović (Partizan) i Aleksandra Havran (Novi Sad 1790). U završnici je presudilo iskustvo Arsovićeve, koja je za 0,2 kruga nadmašila Havranovu i osvojila najsjajnije odličje. Bronza je pripala Emiliji Ponjavić (Trstenik 1893).

Havranova je bila najpreciznija u kvalifikacijama i osvojila zlato u omladinskoj konkurenciji, ispred Ponjavićeve i Teodore Vukojević („Čika Mata“).

Trku za prvo mesto u finalnom nadmetanu dama pištoljem vodile su dve naše reprezentativke Zorana Arunović (Olimpik 011) i Brankica Zarić (Novi Sad 1790) i Elmira Karpetjan (Jermenija). Sve tri su bile na čelnoj poziciji. Ali, kada je bilo najvažnije, u poslednjih nekoliko hitaca, na prvom mestu se učvrstila Zorana Arunović, inače najpreciznija u kvalifikacijama, i stigla do zlata. Srebro je pripalo reprezentativki Jermenije, a bronza Brankici Zarić.

Najuspešnija juniorka pištoljem bila je klupska drugarica Zorane Arunović iz Olimpika 011, Eleonora Radulović, jedina omladinka koja se plasirala u finale pištoljem, u kome je zauzela šesto mesto.

Poslednje finale dana donelo je novu izjednačenu i uzbudljivu borbu za medalje, sa mnogo promena, uspona i padova, u plasmanu. Naš najbolji strelac Damir Mikec (Policajac) je osvojio srebro, a Dimitrije Grgić (Akademac) bronzu. Zlato je otišlo u ruke Slovenca sa hrvatskim državljanstvom Kevina Vente. Pred poslednju seriju, Mikec je bio na čelu, ali Venta ga je prestigao fantastičnim hicem i pobedio ga.

Dvojica srpskih juniora pištoljem su osvojili odličja. Luka Milošević (Akademac) je izborio srebro, a Uroš Gajić (Niš) bronzu.

Rezultati