Istorija

 

Najbolji srpski strelci 1909. godine

Počeci modernog streljaštva u Beogradu i tadašnjoj Srbiji vezani su za sredinu deventanestog veka.

U junu 1851. godine u Topčideru je otvoreno strelište sa dva streljačka mesta. S obzirom da ne postoje podaci da je 1851. formirano neko društvo strelaca i da nisu postojala nikakva pisana pravila za početak organizovanog streljaštva u Srbiji mora se uzeti 1865. godina, kada je osnovana prva Beogradska streljačka družina. Grupa mladih ljudi, okupljenih u kafani “Mostar” na Guberevcu dogovorila je osnivanje družine, a potom su pomagali i u gradnji novog strelišta 1879.

Prvo zemljsko nagradno gađanje (pandan državnim prvenstvima) u Beogradu je na tom strelištu održano 1886. upravo na inicijativu Beogradske streljačke družine. Na zboru strelaca 1887. na drugom zemaljskom gađanju u Kragujevcu osnovan je  Savez streljačkih družina u Kraljevini Srbiji.

Već 1909. godine. Srbija je primljena u Međunarodni streljački savez prilikom učešća srpskih strelaca na takmičenju u Hamburgu u Nemačkoj.  Mata Marković i  Sima Janošević iz Kragujevca, Janko Dragović, Bora Pavlović i Miladin Novaković (svi iz Beograda)  pod vođstvom profesora Henriha Hajlera i Bore Paštrovića (takođe iz Beograda)  postigli su lepe rezultate i doprineli da se o srpskom i beogradskom streljaštvu prvi put čuje i van granica zemlje.

Slava Beogradske streljačke družine 1940. godine (Foto dokumetacija “Politike”)

Prva Beogradska streljačka družina je radila neprekidno sve do 1914.  Njeno osnivanje podstaklo je da se slične družine pojave i u Valjevu i Negotinu (1880), a 1881. u Kragujevcu i Nišu. Kraljevina Srbija je 1911. imala 1.470 družina (Švajcarska kao streljačka velesila imala je 3.850 družina, Nemačka 909, SAD 869, Austrougarska 460…). Veliki zamah usledio je posle usvajanja „Zakona o pomaganju streljačkih i gimnastičkih družina i pet Kola jahača“ 1892.

Za vreme Prvog svetskog rata mnoga strelišta u Srbiji su porušena i popaljena, a zgradu Beogradske strljačke družine je rekviriralo Minstarstvo socijalne politike, pa su strelci ponovo počeli od nule. Na poljani kod Careve Ćuprije, koju im je Ministarstvo poljoprivrede ustupilo još 1911.  napravljeno je  strelište na 300 metara i sklepana baraka koja je bila upravna zgrada.  Ostalo je zapisano u“Streljačkom glasniku“ da je na toj poljani 1925. obeležena 60 – godišnjica Beogradske streljačke družine. Od 24. do 28. oktobra održano je i takmičenje povodom jubileja pod visokim pokroviteljstvom kralja Aleksandra.

Prvo posleratno zemaljsko gađanje održano je 1924. u Beogradu koji je bio domaćin i 1927, 1928. i 1931.

Pred Drugi svetski rat Srbija je imala oko 1.500 družina, od toga velik broj po selima.

Prvi strelac olimpijac iz Srbije bio je Beograđanin Lazar Jovanović, koji se na OI u Berlinu 1936,. takmičio pištoljem

Strelište Mirijevo pedesetih godina (Foto dokumentacija “Politike”)

Streljački savez Beograda obnovio je rad posle Drugog svetskog rata. U maju 1948. osnovan je Streljački savez Srbije – Gradski odbor Beograda čiji je začetak bila „sekcija za grad Beograd“ osnovana još 1946.

Izgradnja strelišta  na Mirijevu 1952. godine bio je veliki korak u razvoju streljačkog sporta u glavnom gradu, koji je  i mnogo pomogao da beogradski strelci osvoje šest od ukupno 14 olimpijskih medalja koliko ih je zaključno sa OI u Tokiju 2021, ima srpsko streljaštvo. Goran Maksimović kao član Partizana 1988. osvojio je zlato u  Seulu, Jasna Šekarić kao članica Crvene zvezde tri srebra 1992. u Barseloni, 2000. u Sidneju i 2004. u Atini, Ivana Maksimović kao članica Novog Beograda Ušće srebro 2012. u Londonu i Damir Mikec srebro u Tokiju 2021, kao član Policajca.  Jasna Šekarić je osvojila ukupno pet olimpijskih odličja, ali dva kao članica Osijeka.

Goran Maksimović

Strelci Beograda su se okitili sa više od 200 seniorskih odličja na svetskim, evropskim prvenstvima i svetskim kupovima i sa  preko 500  ekipnih i pojedinačnih titula na na državnim šampionatima i prvenstvima Srbije.

Beograd je bio domaćin Šampionata Evrope u klasičnom streljaštvu 1957. i 1972, a  2005. i 2011. u svim disciplinama. U Beogradu je održano i nekoliko velikih takmičenja u gađanju glinenih golubova: Svetsko prvenstvo (2011), finale Svetskog kupa (2007), turniri Svetskog kupa (2005. i 2008.)

Streljački savez Beograda već više od 40 godina, svakog decembra, organizuje Internacionalno prvenstvo Beograda, koje je izraslo u najkvalitetniji turnir vazdušnim oružjem u regionu.

Goran Maksimović, Mirjana Mašić Jovović, Zorana Arunović, Jasna Šekarić, Andrea Arsović

Povodom 150 godina od osnivanja prve Beogradske streljačke družine, SSB je u decembru 2015. godine  priredio Svečanu akademiju, na kojoj su dodeljene  jubilarne Plakete strelcima – osvajačima  olimpijskih i svetskih pojedinačnih seniorskih medalja i nosiocima svetskih rekorda Jasni Šekarić, Ivani Maksimović, Mirjani Mašić Jovović, Andrei Arsović, Zorani Arunović, Mariji Mladenović, Goranu Maksimoviću i  Andriji Zlatiću, kao i organizacijama koje  pomažu SS Beograda u sprovođenju programa: Skupštini grada Beograda, Sekretarijatu za sport i omladinu Beograda,  Sportskom savezu Beograda, Ministartvu omladine i sporta Srbije, Olimpijskom komitetu Srbije, Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, Minisarstvu odbrane Srbije, Sportskom savezu Srbije, Streljačkom savezu Srbije, Streljačkom savezu Vojvodine, Gradskoj opštini Zvezdara i Streljačkom savezu Zapadne  Srbije.

Plaketama su nagrađene i nacionalne streljačke federacije Mađarske, Ukrajine, Rusije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Crne Gore i Bugarske.   Umesto Ivane Maksimović, plaketu je primila njena mama i trener Mira Maksimović. Marija Mladenović i Andrija Zlatić bili su opravdano sprečeni da prisustvuju.

Jasna Šekarić i predsednik SSB Mile Đapić

Osvajači ekipnih i pojedinačnih medalja sa SP i EŠ u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, zaslužni treneri, sportski radnici i veterani streljačkog sporta, predstavnici sponzora, medijske kuće i novinari, dobili su jubilarne i zlatne Povelje.

Priznanja su uručivali Mile Đapić, predsednik i Dragan Milisavljević generalni sekretar Streljačkog saveza Beograda.

U ime nagrađenih zahvalila se Jasna Šekarić:

– Sa ponosom sam primila priznanje povodom ovog velikoj jubileja. Ni jedna sportska organizacija u Beogradu nema kontunuitet rada i uspeha dug 150 godina i hvala vam u ime svih nagrađenih.

U okviru proslave jubileja SSB je objavio brošuru „150 godina od osnivanja prve beogradske streljačke družine“, autora Branimira Vasića, uglednog sportskog novinara, dugogodišnjeg hroničara zbivanja u  streljaštvu. Za rad na knjizi  Vasić je  dobio nagradu “Izdavački poduhvat godine” Udruženja sportskih novinara Srbije.

150 GODINA OD OSNIVANJA PRVE BEOGRADSKE STRELJAČKE DRUŽINE (pdf)