Foto: Tokio 2020/Facebook

Olimpijske igre u Tokiju biće održane od 23. jula do 8. avgusta 2021. godine.

Međunarodni olimpijski komitet i predstavnici lokalnog organizacionog komiteta su danas održali telefonski sastanak na kome su određeni novi datumi. , objavio je danas Međunarodni olimpijski komitet. Paraolimpijske igre biće održane od 24. avgusta do 5. septembra sledeće godine.

Igre su odložene tačno za godinu dana od planiranih datuma (Olimpijske igre 24. jul- 9. avgust 2020. i Paraolimpijske igre 25.avgust – 6. septembar 2020). MOK je pre šest dana odložio OI, zbog pandemije koronavirusa.

MOK je u današnjem saopštenju podvukao da sve do sada podeljene kvote i norme za Olimpijske igre 2020. ostaju u vlasništvu sportista i nacionalnih olimpijskih komiteta koji su ih osvojili.

Podeljeno je ukupno 53 odsto “viza” za OI u Tokiju.

Na Igrama u Tokiju učestvovaće 360 strelaca, a za sada je podeljeno 300 kvota.

Poslednje kvalifikaciono takmičenje je Evropski olimpijski kvalifikacioni turnir, koji je u Plzenju trebalo da bude održan u maju (18 – 25). Međutim, Svetska streljačka federacija je, pre nekoliko dana, prema očekivanju otkazala turnir u Plzenju. Novi termin još nije određen.

Na Evropskom kvalifikacionom turniru na raspolaganju će biti 16 olimpijskih viza.Ostale kvote biće dodeljene na osnovu svetskih rang lista (po jedna u svakoj disciplini) i na osnovu odluke komisije MOK o specijalnim pozivnicama.

Kvote za srpsko streljaštvo za sada je izborilo šestoro strelaca: Zorana Arunović, Damir Mikec, Jasmina Milovanović (svi pištolj), Milutin Stefanović, Sanja Vukašinović i Andrea Arsović (puška).

Tomas Bah, predsednik MOK, je posle današnjeg sastanka se zahvalio međunarodnim sportskim federacijama na njihovoj jednoglasnoj podršci, kao i kontinentalnim asocijacijama i nacionalnim olimpijskim komitetima za veliku saradnju i podršku u konsultacijama u proteklih nekoliko dana. Zahvaljujem se i Sportskoj komisiji MOK, s kojom su čelnici organizacije u stalnom kontaktu.

Bah je naglasio:

-Uveren sam da zajedno sa Organizacionim komitetom Igara,gradskim vlastima Japana i svim ostalim akterima, možemo savladati ovaj do sada neviđen izazov. Čovečanstvo se nalazi u tamnom tunelu. Olimpijske igre Tokio 2020 mogu da budu svetlo na kraju tunela.