Olimpijske igre u Tokiju su danas zvanično odložene za narednu godinu, zbog pandemije koronavirusa, ali će zadržati naziv “Olimpijske igre 2020”.

Premijer Japana Šinzo Abe je danas, posle telefonskog razgovora sa Tomasom Bahom, predsednikom MOK, izjavio da je Bah prihvatio njegov predlog o odlaganju.

Ubrzo posle Abeove izjave, Međunarodni olimpijski komitet i Organizacioni komitet OI su izdali zajedničko saopštenje, u kome je, između ostalog, rečeno:

„U trenutnim okolnostima i bazirano na informacijama dobijenim od Svetske zdravstvene organizacije, predsednik MOK i premijer Japana su se složili da XXIII Olimpijske igre u Tokiju moraju da budu odložene na datum posle 2020. godine, ali najkasnije do leta 2021, u cilju zaštite zdravlja sportista, svih uključenih u Olimpijske igre i međunarodne zajednice“.


Sem Abea i Baha, u telefnskom razgovoru su učestvovali i predstavnici organizacionog komiteta I nekoliko drugih čelnika MOK.

Prošle nedelje, posle sastanka sa predstavnicima međunarodnoh sportskih federacija, MOK je saopštio da je do sada podeljeno 53 odsto kvoti i normi za OI. Međunarodni olimpijski komitet je tada istakao da sve do sada podeljene kvote ostaju u vlasništvu sportista i nacionalnih olimpijskih komiteta koji su ih osvojili.

Srbija za sada ima šest olimpijskih kvota u streljaštvu. Izborili su ih Zorana Arunović, Damir Mikec, Jasmina Milovanović (svi pištolj), Milutin Stefanović, Sanja Vukašinović i Andrea Arsović (puška).

Poslednje kvalifikaciono takmičenje je Evropski kvalifikacioni turnir u Plzenju, planiran za 18 – 25.maj. Međutim, ovo, kao i veliki broj preostalih kvalifikacionih takmičenja za OI u Tokiju u drugim sportovima će verovatno biti odloženo za novi datum.