Aleksa Mitrović na postolju Foto: Olimpijski komitet Srbije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Srpski sportisti su učešće na Trećim Olimpijskim igrama mladih u Buenos Ajresu otvorili medaljom, zahvaljujući strelcu Aleksi Mitroviću. Naš juniorski reprezentativac se okitio bronzom u gađanju vazdušnom puškom, u prvom finalu takmičarskog programa OIM u glavnom gradu Argentine.

Mitrović, inače strelac Novog Beograda – Ušće, je bio vrlo blizu i srebra, pa i zlata. Posle 22. serije, kada otpada trećeplasirani, Mitrović je za drugoplasiranim Šahu Tušar Maneom (Indija) zaostajao minimalni jedan deseti deo kruga, a od vodećeg Grigorija Šamakova (Rusija) ga je delilo svega 0,2 kruga. Zlato je pripalo Šamakovu, inače evropskom juniorskom prvaku i bronzanom sa Svetskog prvenstva, dok je Mane stigao do srebra.

Osamnaestogodišnji Aleksa je izuzetno zadovoljan postignutim.

-Presrećan sam naravno, ali mi je malo žao što mi je srebrna medalja izmakla za 0,1 krug. Postigao sam najveći uspeh u karijeri do sada. Drago mi je što sam osvojio prvu medalju za Srbiju na Trećim Olimpijskim igrama mladih i nadam se da će ona biti biti samo prva od mnogih koje će naš tim osvojiti na ovom takmičenju – kazao je Mitrović.

Mitrović je u kvalifikacijama zauzeo šestu poziciju.

– Kvalifikacije su bile dosta teške za Aleksu, videlo se da je bio pod velikim pritiskom. Uglavnom je bio na osmom ili devetom mestu, ali u poslednje dve serije se popravio i osigurao plasman u finalu, u kome je odlično odlično gađao. Srebro mu je izmaklo za samo 0,1 krug, ali treba biti zadovoljan osvojenom medaljom – poručio je Saša Iker, trener juniorskih selekcija Srbije za discipline puškom, član trenerskog tima OKS na OI mladih u Argentini.

Aleksa je na velikim međunarodnim takmičenjima debitovao zimus, na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Đeru, kada je osvojio peto mesto. Na Svetskom šampionatu u Čangvonu zauzeo 20. poziciju, dok je na Svetskom juniorskom kupu u Zulu vazdušnom puškom bio 12. Sve uspehe ostvario je vazdušnom puškom.

Uz Mitrovića, na OI mladih od strelaca učestvuje i Marija Malić, koja sutra gađa vazdušnom puškom.

Vazdušna puška, juniori – Finale: 1. Grigorij Šamakov (Rusija) 249,2, 2. Šahu Tušar Mane (Indija) 247,5, 3. Aleksa Mitrović (Srbija) 227,9, 4. Čanghong Žang (Kina) 205,6, 5. Aleks Kresten Hoberg (Australija) 183,9… Kvalifikacije: 1. Amirisijavaš Zolfagarijan (Iran) 628,5, 2. Žang 624,4, 3. Mane 623,7… 6. Mitrović 620,4… Za finale 620,2… Ukupno 20 strelaca