Ženska juniorska ekipa puškom Ponjavić, Havran, Knežević (s leva) je osvojila zlato i srebro. Foto: SSS

Srpska reprezentacija je od sredine prošle do kraja ove sedmice učestvovala na Evropskom prvenstvu malokalibarskim oružjem u Osijeku.

Naši reprezentativci su se iz Hrvatske vratili sa četiri medalje.

Odličje u seniorskoj konkurenciji osvojila je muška ekipa puškom u disciplini “Trio trostav”. U timu su bili Milutin Stefanović, Milenko Sebić i Marko Ivanović. Posle dve faze kvalifikacija (kvalifikacije i finale), Srbija je kao trećeplasirana došla do meča za bronzu. U duelu za bronzu srpski trio je pobedio Švajcarsku 16:10 u poenima.

Seniorska ekipa u disciplinI “Trostav trio”: Ivanović, Sebić, Stefanović

Blizu medalje je bila i ženska ekipa u trostavu u istoj discipilini. Tim Sanja Vukašinović, Teodora Vukojević i Andrea Arsović je zauzeo četvrto mesto. U duelu za bronzu, Srpkinje su poražene minimalnim rezultatom (14:16) od Poljske.

Najbolji pojedinačni plasman u seniorskom delu šampionata je ostvarila Sanja Vukašinović, koja je u trostavu zauzela sedmo mesto. Šesta pozicija bi joj donela olimpijsku kvotu.

Posle seniorskog, počeo je juniorski deo šampionata u kome su naši mladi takmičari puškom imali dosta uspeha.

Prvog dana, ženska juniorska ekipa je osvojila srebro u ekipnoj konkurenciji u trostavu. Uspehu je doprinela i članica Novog Beograda-Ušće Anja Knežević, a uz nju u ekipi su bili Aleksandra Havran i Emilija Ponjavić, koja se plasirala u pojedinačno finale i zauzela sedmu poziciju. Kneževićeva je pojedinačno takmičenje završila na 19. mestu.

Srbija juniorke, trostav Havran, Knežević, Ponjavić

Potom je juniorski miks par u trostavu Aleksa Rakonjac/Aleksandra Havran stigao do bronze. U meču za treće mesto pobedio je drugi sastav Srbije Emilija Ponjavić/Petar Erdei – 16:8.

Niz medalja zaključila je ekipa  juniorki puškom Ponjavić, Havran, Knežević, koja je u disciplini “Trio trostav” nadmašila Nemačku. Meč za zlato je bio velika drama. Srbija je gubila sa 0:6, pa 2:12, ali Srpkinje su napravile veliki preokret i trijumfovale rezultatom 16:14.

Uz čllanicu Partizana Andreu Arsović, i Anju Knežević, beogradsko streljaštvo je predstavljalo još nekoliko strelaca. Jovana Todorović (Novi Beograd-Ušće) je zauzela 34. mesto u gađanju MK sport pištoljem za seniorke.

Srbija trio pištolj: Martinović, Novović, Stojanović

Srbija je posle dugo vremena imala juniorsku ekipu malokalibarskim pištoljem na velikom takmičenju, a u sastavu su bile dve članice beogradskih klubova, Marta Novović (Novi Beograd-Ušće) i Nađa Martinović (Partizan) zajedno sa Olgom Stojanović (Aleksa Dejović). Novovićevoj je zauzela 10. mesto u pojedinačnoj konkurenciji. Dva kruga su je delila od finala. Nađa Martinović se plasirala na 29. mesto. Srbija je u ekipnom takmičenju bila četvrta, a u disciplini “Sport pištolj trio” je zauzela peto mesto.