Srbija u Osijeku Foto:Streljački savez Srbije

Srbiju će na finalnom turniru Evropske lige mladih vazdušnim oružjem, koji će u oktobru biti održan u Budimpešti, predstavljati dve reprezentacije. Obe selekcije naše zemlje (puška i pištolj) su izborile plasman među osam najboljih.

U Evropskoj ligi mladih se takmiče strelci uzrasta od 14 do 19 godina. Srbija je učestvovala na kvalifikacionom turniru Regiona „Istok”, održanom u Osijeku, a rivali su joj bili Ukrajina i Hrvatska.

Prvog dana takmičenja puškom, Ukrajina je pobedila Srbiju (22:10) i Hrvatsku (24:8) i obezbedila prvo mesto.

Srbija i Hrvatska su se sastale u nedelju, u direktnom duelu za drugo mesto, koje takođe vodi dalje. Naš tim je slavio ubedljivu pobedu – 22:10 i plasirao se na turnir u Budimpešti.

U pobedi nad Hrvatskom učestvovali su Aleksandra Havran, Aleksa Rakonjac, Ljiljana Cvetković i Veljko Janković. U reprezentaciji puškom bili su i Anja Knežević i Uroš Aleksić, koji su se takmičili u subotu.

Srpska selekcija pištoljem je takmičenje završila u subotu kada je izgubila od Ukrajine (6:26) i pobedila Hrvatsku (21:11). U nedelju je čekala rasplet duela Ukrajine i Hrvatske. U poslednjem kolu nije bilo iznenađenja, favorit Ukrajina je ubedljivo savladala domaćine – 29:3, sačuvala prvo mesto, a Srbija ostala na drugoj poziciji.

Srbiju su u kvalifikacijama Lige mladih pištoljem predstavljali Luka Milošević, Eleonora Radulović, Aleksa Nikolić, Marta Novović, Olga Stojanović i Marko Ninković.

U stručnom štabu Srbije u Osijeku bili su: Ivan Manojlović (vođa puta), Saša Iker, Stefan Višekruna.

Evropska liga mladih, Region „Istok“ (Osijek, 30.april i 1.maj)

Puška: Ukrajina – Srbija 22:10, Ukrajina – Hrvatska 24:8, Srbija – Hrvatska 22:10.
Plasman: 1. Ukrajina 2 pobede – bez poraza, 2. Srbija 1 – 1, 3. Hrvatska 0 – 2.

Pištolj: Srbija – Ukrajina 6:26, Srbija – Hrvatska 21:11, Ukrajina – Hrvatska 29:3.
Plasman: 1. Ukrajina 2 – 0, 2. Srbija 1 – 1, 3. Hrvatska 0 – 2.

Sistem takmičenja

Na regionalnim turnirima Evropske lige mladih ekipe se sastaju po ligaškom sistemu – svako sa svakim. Ekipe su mešovite (žensko-muške). Nacionalni savez za turnir može da prijavi do šestoro takmičara, a u svakom meču učestvuje tim sastavljen od četvoro strelaca.

Svaki strelac ima direktnog rivala u protivničkoj ekipi. Posle svake od četiri serije od po deset metaka, takmičar sa boljim rezultatom osvaja dva boda, ukoliko je nerešeno svakom ide po bod. Poeni iz sva četiri duela sabiraju se za ukupan rezultat (maksimalna pobeda je 32:0). U slučaju nerešenog rezultata (16:16) pobednik se određuje u raspucavanju.

Na finalnom turniru će učestvovati pobednici i drugoplasirani iz svakog od tri regiona („Istok“, „Zapad“ i „Sever“) i dve trećeplasirane reprezentacije sa najboljim skorom (ili samo jedna,ukoliko se domaćin Mađarska ne kvalifikuje po plasmanu). Iz grupe „Sever“ kvalifikovali su se Poljska, Letonija (pištolj), Norveška i Estonija (puška). Takmičenje regona „Zapad“ će biti održano krajem maja.