Polazak za Minsk

Reprezentacija Srbije otputovala je danas u Minsk, gde će učestvovati na Evropskim igrama (21-30. jun).

Srbiju će predstavljati desetoro strelaca, među njima petoro iskusnih reprezentativaca iz redova beogradskih klubova Andrea Arsović (Partizan), Milenko Sebić (Crvena zvezda), Zorana Arunović (Olimpik 011), Damir Mikec (Policajac) i Dimitrije Grgić (Akademac).

Puškom će se takmičiti: Andrea Arsović (vazdušna i MK puška trostav), Sanja Vukašinović (MK puška trostav), Marija Malić (vazdušna puška), Milutin Stefanović (vazdušna puška), Milenko Sebić (vazdušna i MK puška trostav) i Lazar Kovačević (MK puška trostav). Kovačević je naknadno uključen u sastav umesto Stevana Pletikosića, koji se razboleo.

U nadmetanjima pištoljem učestvovaće: Zorana Arunović, Bobana Momčilović Veličković (obe vazdušni i MK sport pištolj), Damir Mikec, Dimitrije Grgić (obojica vazdušni pištolj).

Miks parovi vazdušnim oružjem: Arsović/Stefanović , Malić/Sebić (puška), Arunović/Mikec, Momčilović Veličković/Grgić (pištolj).

Uz deset takmičara je troje trenera: Dragan Donević, šef stručnog štaba i selektor za pušku, Jelena Arunović, selektor za pištolj, i Goran Mikec, trener za pištolj.

Evropske igre su kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre u Tokiju. U svakoj pojedinačnoj disciplini deliće se po jedna kvota za Igre u glavnom gradu Japana naredne godine.

-Na Evropskim igrama put do finala bi trebalo da bude lakši nego na Evropskom prvenstvu, ali samo zbog manjeg broja učesnika. Na kontinentalnom šampionatu jedna zemlja može da prijavi tri, a na Igrama najviše po dva strelca po disciplini – kazao je pred polazak Dragan Donević, šef stručnog štaba.

Manji broj učesnika ne znači da će konkurencija biti slaba. U Minsku će se okupiti evropska elita.

–Na Evropske igre se, za razliku od Evropskog prvenstva, treba kvalifikovati. Nacionalni streljački savezi su kvote za Minsk dobili na osnovu plasmana njihovih strelaca na rang listama. Učestvovaće najbolji takmičari Starog kontinenta. Na kontinentalnim prvenstvima, svetskim kupovima i šampionatima, kada učestvuje stotinak i više takmičara po disciplini, često se dešava da neko od strelaca iz drugog plana iskoči i iznenadi favorite. Šanse da se tako nešto desi i u Minsku nisu velike, jer nema mnogo autsajdera, a ozbiljnih kandidata za visok plasman ima mnogo – objasnio je Donević.

Donević kaže da je većina naših strelaca među kandidatima za plasman u finale.

– Osnovni cilj naše ekipe, a sigurno i ostalih streljačkih reprezentacija, je da proširimo tim za Tokio. Neće biti lako. Deliće se samo po jedna olimpijska kvota. U većini disciplina samo osvajanje medalje verovatno neće biti dovoljno za olimpijsku vizu – najavio je šef stručnog štaba.

Od srpskih strelaca kvote su ispunili Zorana Arunović, Damir Mikec i Milutin Stefanović.

-Raduje me što naši strelci puškom sve bolje rezultate postižu i malokalibarskim oružjem. Na poslednjem Svetskom kupu, u Minhenu, imali smo tri finala u trostavu. Milenko Sebić i Sanja Vukašinović su oborili državne rekorde, a Milutin Stefanović je četvrtim mestom izborio olimpijsku kvotu. Među onima koji će u Minsku gađati samo trostav ovaj put je i Lazar Kovačević, iako je njegova glavna disciplina vazdušna puška. Kovačević je naknadno zamenio Stevana Pletikosića, koji je već bio registrovan za takmičenje u trostavu. Tako Kovačevića nismo mogli da prijavimo za takmičenje vazdušnim oružjem – prenosi Donević.

Turnir u streljaštvu u Minsku počinje u subotu, kada će se za medalje boriti miksevi vazdušnom puškom i pištoljem.

Sem takmičara i trenera, naše streljaštvo će u Minsku predstavljati i međunarodni sudija Nikola Marić. Evropska streljačka konfederacija je Marića, inače potpredsednika Upravnog odbora SSS, delegirala za člana žirija za klasifikaciju rezultata, kao i na nekoliko šampionata Starog kontinenta poslednjih godina.