Danas se iz Čangvona, sa 52. svetskog prvenstva, u Beograd vratila i poslednja grupa srpskih reprezentativaca.

Na ovogodišnjem šampionatu planete srpski strelci su imali dosta uspeha, pa je bilo povoda da se po dolasku većeg dela srpske selekcije danas na Aerodromu „Nikola Tesla“ održi konferencija za medije.

Srbija je u Čangvonu osvojila tri srebrne medalje: Zorana Arunović vazdušnim pištoljem, Damir Mikec malokalibarskim pištoljem slobodnog izbora i ekipa istim oružjem u kojoj su uz Mikeca gađali Dimitrije Grgić i Duško Petrov. Skoro svi osvajači medalja za Srbiju članovi su beogradskih klubova, Arunovićeva se takmiči za Olimpik 011, Mikec za Policajac, a Grgić za Akademac.

Otvarajući konferenciju za medije, Nenad Putnik, predsednik Streljačkog saveza Srbije, je čestitao strelcima i stručnom štabu na postignutom u Južnoj Koreji i istakao:

– Naš uspeh na Svetskom prvenstvu ne može da se svede na tri medalje i olimpijsku kvotu, jer i ostali srpski reprezentativci su postizali vrhunske rezultate, bilo je još nekoliko vrlo visokih plasmana. Dokazali su da je Srbija u vrhu svetskog streljaštva. Hvala svima koji su nam pomogli da realizujemo programe, pre svega Ministarstvu omladine i sporta, Olimpijskom komitetu Srbije, generalnom sponzoru Telekomu “Srbija” – kazao je Putnik, uz zahvalnost Aerodromu „Nikola Tesla“ na gostoprimstvu.

Dragan Marković, sportski direktor SSS, je analizirajući SP rekao:

– Ovogodišnje Svetsko prvenstvom, 52. po redu bilo je izuzetno dobro organizovano i jedno od najposećenijih u istoriji. Činjenice da je učestvovalo skoro 100 zemalja i više od 1.800 strelaca sa preko 3.000 izlazaka na vatrenu liniju govore da je bilo izuzetno teško doći do medalje. Mi smo se našli u krugu od tridesetak zemalja koje su uspele da osvoje medalje, a u bilansu smo na deobi od 17. do 20. mesta. Kad je reč o medaljama i ukupnom učinku na prvenstvu sveta, mi ne možemo da se poredimo sa svetskim velesilama. Program šampionata sveta je izuzetno obiman. Odličja se dele u velikom broju disciplina u kojima mi ne učestvujemo – naglasio je Marković. – Postignuto u Čangvonu je izuzetan uspeh za Srbiju.

Đorđe Višacki, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije, je kazao:

-Ovogodišnje prvenstvo sveta u streljaštvu je za srpski sport izuzetno bitan momenat. Prva olimpijska kvota, koju je osvojila Zorana Arunović, predstavlja zvaničan početak puta naših sportista ka Tokiju. Čestitam Zorani, njenom treneru, Streljačkom savezu Srbije i svima koji su bili uključeni u sistem rada. Sportisti , naravno, jesu najvažniji, ali izuzetno je bitan i sistem koji ih podržava. Verujem da je u Čangvonu Zorana napravila samo korak ka onome čemu teži, a to je visok plasman na Olimpijskim igrama. I njoj i svim našim sportistima želim puno sreće na tom putu.

Zorana Arunović je u Čangvonu nastavila uspešan niz, jer na svim velikim takmičenjima ove godine (Evropsko prvenstvo, Svetski kupovi, Mediteranske igre) osvajala je medalje.

– Svetsko prvenstvo je bilo izuzetno naporno. Pripreme i samo učešće na šampionatu su iziskivali veliku posvećenost. U Čangvon sam otišla kao druga na svetskoj rang listi, samim tim i kao neko od koga se očekuje da osvoji medalju. Presrećna sam što sam opravdala ulogu jednog od favorita. Nadam se da će veliki broj naših strelaca i sportista izboriti norme i kvote za Olimpijske igre. Idemo na nove medalje! – poručila je Arunovićeva

Sportisti i treneri su se, kao i rukovodstvo Savez zahvalili svima koji ih podržavaju, kao i na čestitkama i na dočeku. Damir Mikec je istakao, medaljama u Čangvonu su on i njegove kolege iz ekipe Duško Petrov i Dimitrije Grgić, ispisali novu stranicu istorije :

– Naša reprezentacija pištoljem je poslednjih godina imala dosta uspeha. Osvojili smo veliki broj odličja, ali do Čangvona ni srpsko ni ranije jugoslovensko streljaštvo nije imalo svetsku medalju u gađanju malokalibarskim pištoljem u muškoj konkurenciji. Prošle godine ovaj isti sastav je osvojio titulu prvaka Evrope, sada smo stigli do svetskog srebra. Došao sam i do prve individualne medalje na šampionatima planete, moram da budem srećan i zadovoljan. Nažalost, malokalibarski pištolj više nije u olimpijskom programu, pa se sada, zajedno sa kolegama iz ekipe, okrećem nadmetanjima vazdušnim pištoljem i seriji kvalifikacionih takmičenja za Olimpijske igre u Tokiju.

Mikec i Zorana Arunović su u miksu vazdušnim pištoljem bili četvrti, medalja im je izmakla za jedan deseti deo kruga.

-Na četiri od pet velikih takmičenja ove sezone osvajali smo odličja, sada smo ostali bez njega. Ostaje žal zbog toga, ali pokazali smo da smo jedan od najboljih miks parova na svetu – zaključio je Mikec.

Jelena Arunović, selektor za discipline pištoljem je kazala:

– Svetsko prvenstvo u Čangvonu je bila još jedna potvrda da naši strelci pištoljem spadaju u krem svetskog streljaštva. Nadam se da ćemo imati podršku i kad se sa takmičenja vratimo bez medalja, jer to je sport, često odlučuju mali detalji. Nove medalje će, nadam se, biti još jedan impuls za razvoj streljaštva u Srbiji, da će deca u što većem broju početi da treniraju naš sport, jer reprezentativci konstantno dokazuju da se uz veliku posvećenost može doći do vrha.

Dragan Donević, selektor za pušku, je zaključujući konferenciju za medije istakao:

– Šampionat u Čangvonu je, po nivou rezultata, bio jedan od najkvalitetnijih u poslednjih dvadesetak godina. U svakoj disciplini puškom učestvovalo je po 100 do 120 takmičara, oboren je veliki broj svetskih rekorda. Konkurencija je sve jača ne samo zbog masovnosti, već i zbog razvoja sporta u mnogim zemljama, pre svega u Aziji. U Čangvonu smo se predstavili sa onim najboljim što trenutno ima srpsko streljaštvo. Posebno me raduje dobar učinak mlađeg dela ekipe. U reprezentaciji puškom trenutno je u toku smena generacija, u Čangvon smo otišli sa pet – šest debitanata, koji su opravdali poverenje i zaslužuju pohvale. Očekujem još veće uspehe u nastavku olimpijskog ciklusa. Smatram da naše streljaštvo ima kvalitet da izbori bar sedam – osam viza za Tokio.