Streljački savez Beograda je, po tradiciji, na redovnoj godišnjoj Skupštini, održanoj 6. februara, proglasio najbolje pojedince i klubove glavnog grada u minuloj godini.

Za najuspešnijeg strelca Beograda u 2017. izabrana je Zorana Arunović, svetska rekorderka finala i evropska šampionka vazdušnim pištoljem. Arunovićeva se sa EP u Mariboru vratila sa tri zlatne medalje, jer uz pojedinačnu titulu osvojila je i prvo mesto kao članica ženske selekcije Srbije pištoljem i najsjajnije odličje u miksu, u paru sa Damirom Mikecom. Naša trofejna takmičarka, od prošle godine članica kluba Olimpik 011, se  lane okitila i bronzanom medaljom malokalibarskim pištoljem na finalu Svetskog kupa
Milica Babić (Pobednik), osvajač bronze malokalibarskom puškom iz trostava, je proglašena za najuspešnijeg mladog strelca. Umesto Babićeve, koja je na studijama u SAD priznanje je primio sekretar SK Pobednik.

Dragan Donević,učitelj Andree Arsović i odnedavno šef stručnog štaba reprezentacije Srbije, je izabran za najboljeg trenera Beograda u 2017.

Priznanje za najbolji klub otišlo je Policajcu.

Internacionalno prvenstvo sve kvalitetnije

U radnom delu Skupštine, održane u Klubu sportista JSD Partizan, razmatrani su izveštaji za 2017. i planovi za ovu godinu. Usvojeni su Izveštaj o radu SS Beograda za 2017, izveštaji stručne i sudijske komisije finansijski izveštaji, kao i Plan rada i finansijski planovi za 2018.

Mile Đapić, predsednik SSB, je podnoseći izveštaj o radu kazao da su sva takmičenja realizovana po planu i bez problema i istakao:

Posebno sam ponosan što iz godine u godinu podižemo nivo Internacionalnog prvenstva Beograda, koje je i prošlog decembra održano u „Belekspo“ centru. Konkurencija je sve jača, a u tome su nam pomogli i strelci Zorana Arunović, Damir Mikec, Dimitrije Grgić, koji su ličnim kontaktima svoje kolege iz drugih zemalja doveli na turnir. Kvalitet takmičenja je prepoznao i nemački proizvođač oružja „Valter“, jedan od sponzora mitinga, s kojim, pre svega zbog uspeha Internacionalnog prvenstva, širimo saradnju od koje korist imaju beogradski klubovi. Prošle godine Streljački savez Beograda je od „Valtera“ dobio četiri puščane cevi koje su podeljene klubovima, a u ovoj godini dobićemo šest cevi.

Đapić je od ostalih aktivnosti posebno naglasio da je tokom 2017. godine SS Beograda u katastarske knjige upisan kao zvanični korisnik većeg dela strelišta „Mirijevo“. SSB je i do sada  bio faktički korisnik strelišta, ali zbog mnogih prepreka godinama je objekat imao nerešen pravni status. U knjige je upisano 7,9 hektara, a u postupku je upis 1,2 hektara koje SSB deli sa drugim vlasnicima. Rešavanjem pravnih problema otvara se mogućnost da SSB, uz pomoć Grada, Republike ili zainteresovanog investitora, uđe u projekat renovinarnja objekta. U toku su pregovori sa balističarma za izradu elaborata 25-metarskog strelišta.

Medalje osvajane na svim meridijanima

U Izveštaju Stručne komisije navedeno je da su strelci Beograda na velikim takmičenjima (evropska prvenstva, Svetski kupovi, finale Svetskog kupa) osvojili 18 što pojedinačnih, što ekipnih medalja.  Medalje su osvajali Zorana Arunović, Damir Mikec, Andrea Arsović, Dimitrije Grgić, Milenko Sebić i Milica Babić. Sem medalja uspesi za ponos beogradskog streljaštva u prošloj godini su i rekordi i kvote. Zorana Arunović je oborila spomenuti svetski rekord (246,9 krugova), Andrea Arsović je postigla dva evropska rekorda, a Marija Zavišić je ispunila kvotu za Olimpijske igre mladih u Buenos Airesu.

U pregledu učešća i medalja strelaca beogradskih klubova na finalima Kupa Srbije i državnim prvenstvima u mlađim kategorijama navedeno je da su mlade nade glavnog grada osvojile 42 medalje (po 14 zlatnih, srebrnih i bronzanih) sa ukupno 279 nastupa na navedenim takmičenjima. Uspesi mlađih kategorija su posebno izdvojeni, jer se programska sredstva koja SSB dobija od Gradskog sekretarijata ulažu se u rad sa mladima.

SS Beograda je učestvovao na međunarodnim turnirima u Plzenu (Češka) i Njitri (Slovačka), deset mladih strelaca iz glavnog grada je učestvovalo u radu Kampa Perspektivnih strelaca u Karatašu…

Na rang listi najboljih klubova Streljačkog saveza Srbije, od ukupno 31 kluba, deset su iz Beograda, a od toga pet klubova iz glavnog grada je među prvih deset u Srbiji.

Poslovanje SSB u 2017. je završeno sa pozitivnim ishodom.Višak prihoda nad rashodima je 1.286.647 dinara.

Programska sredstva Sekretarijata za sport i omladinu su planski raspoređena na:  takmičenja iz osnovnog programa (Liga i Kup Beograda, Školsko prvenstvo, prvenstva Beograda u A programu…); finansiranje učešća beogradskih strelaca na takmičenjima u Njitri i Plzenu, finansiranje učešća i osvojenih medalja; nabavku opreme,oružja i municije; raspodelu termina; finansiranje sportskih stručnjaka i rad kancelarije.

U planovima za 2018. godinu su, između ostalog, zakazivanje Izborne skupštine, raspodela programskih sredstava, nastavak aktivnosti oko upisa Strelišta „Mirijevo“ u katastar nepokretnosti, a i dalji rad na projektnom zadatku „Streljačke hale“ na Novom Beogradu. Takođe, predviđeno je i stručno usavršavanje trenera i sudija.Među najvažnijim sportskim aktivnostima je organizacija 43. Internacionalnog prvenstva Beograda, kao i učešće reprezentacije Beograda na mitinzima za mlađe kategorije u Češkoj i Slovačkoj.

Sednici Skupštine je prisustvovalo 32 od 33 delegata sa pravom glasa.

NAJBOLJI STRELCI BEOGRADA ZA 2017

Najuspešniji strelac Beograda za 2017: Zorana Arunović (Crvena zvezda/Olimpik 011)
Najuspešniji mladi strelac Beograda za 2017: Milica Babić (Pobednik)
Najuspešniji trener Beograda za 2017: Dragan Donević (Partizan)
Najuspešniji klub: Policajac

Najuspešniji po kategorijama i oružju

Puška

Seniorke: Andrea Arsović (Partizan)
Seniori: Milenko Sebić (Crvena zvezda)
Juniorke: Milica Babić (Pobednik)
Juniori: Aleksa Mitrović (Novi Beograd – Ušće)
Mlađe juniorke: Marija Zavišić (Policajac)
Mlađi juniori: Aleksa Mitrović (Novi Beograd – Ušće)
Kadetkinje: Kristina Lazarević (Novi Beograd – Ušće)
Kadeti: Sava Ljujić (Partizan)
Pionirke: Kristina Lazarević (Novi Beograd – Ušće)
Pioniri: Sava Ljujić (Partizan)

Pištolj

Seniorke: Zorana Arunović (Crvena zvezda/Olimpik 011)
Seniori: Damir Mikec (Policajac)
Juniorke: Lea Aleksić (Novi Beograd – Ušće)
Juniori: Branko Mašanović (Policajac)
Mlađe juniorke: Teodora Simić (Crvena zvezda)
Mlađi juniori: Vukašin Lazić (Kolubara)
Kadeti: Zlatomir Marković (Zemun Centar)
Kadetknje: Anđela Stojanović (Crvena zvezda)

Rang lista klubova: 1. Policajac, 2. Crvena zvezda, 3. Partizan, 4. Novi Beograd- Ušće, 5. Akademac…