Beograd je i ovog decembra ugostio veliki broj strelaca sa nekoliko kontinenata. Od 8. do 10. decembra u “Belekspo centru” održano je tradicionalno 42. Internacionalno prvenstvo u streljaštvu, u organizaciji Streljačkog saveza Beograda, uz podršku Gradskog sekretarijata za omladinu i sport.

Kao i ranije, u okviru prvenstva održana su dva takmičenja – Trofej Beograda i Velika nagrada (Grand prix) Beograda. Na vatrenu liniju je izašlo čak 297 strelaca iz 17 zemalja sa tri kontinenta (Evropa, Azija, Amerika). Medalje su osvajali takmičari iz deset država, što govori o jakoj konkurenciji, u kojoj ni velikim favoritima nije bilo lako da dođu do pobedničkog postolja. Bez medalja su ostali mnogi strelci koji su se u karijerama okitili odličjima na Olimpijskim igrama, svetskim i kontinentalnim prvenstvima i Svetskim kupovima.  Srpski takmičari su se izborili za šest zlatnih, šest srebrnih i dve bronzane medalje.

Kvalitet prvenstva iz godine u godinu podižemo na viši nivo, nastavljamo trend da broj učesnika raste,  a sve to ne bismo uspeli bez  Sekretarijata za omladinu i sport Beograda, kome se zahvaljujemo na podršci – poručio je Mile Đapić, predsednik Streljačkog saveza Beograda.

Činjenica da niko od učesnika nije imao ni najmanju zamerku govori da je SSB i ovaj put položio ispit kao dobar organizator.

Rekord po broju učesnika je oboren, ali i na takmičenju su oboreni mnogi rekordi. Postizani su i rezultati bolji od svetskih rekorda. U svakom pogledi Internacionalno prvenstvo je još jednom opravdalo epitet najkvalitetnijeg i najmasovnijeg streljačkog turnira u regionu.

Prvenstvo je održano 42. put, ali ipak je po nečemu bilo istorijsko i prvo. Beogradski miting je jedan od prvih, ako ne i prvi turnir ovog tipa u Evropi u čijem se programu našlo nadmetanje mikseva vazdušnom puškom i pištoljem, disciplina koje su u junu uvrštene u olimpijski program.

Kako je Dragan Milisavljević, generalni sekretar SSB,na konferenciji za medije uoči prvenstva najavio, organizatori su želeli da učesnicima tradicionalnog turnira što pre pruže mogućnost da pred beogradskom publikom pokažu šta mogu u ovoj atraktivnoj disciplini

Zbog toga je prvenstvo prvi put trajao tri dana. Trofeja Beograda je u petak otvoren takmičenjem mikseva, a nastavljen u subotu pojedinačnim disciplinama. Miting je u nedelju  završen Velikom nagradom Beograda, na kojoj su osvajači medalja nagrađeni statuama Beogradski pobednik i novčanim premijama.

VESTI IZ „BELEKSPO CENTRA“

„Valter“ darivao  Grgića i Komanovu

Poznati proizvođač oružja „Valter“ nastavio je saradnju sa Streljačkim savezom Beograda, pa je treću godinu za redom nagradio strelce koji su kvalifikacijama Velike nagrade Beograda postigli rezultate najbliže svetskim rekordima. Treći put u nizu, „Valterov“ pištolj za najbolje osvarenje ovim oružjem dobio je Dimitrije Grgić (583 kruga) . Puška je pripala Rumunki Laureti Koman (418,9). Komanova je za nijansu bila preciznija od Milutina Stefanovića najboljeg u muškim kvalifikacijama, koji bi došao do „Valterove“ nagrade da je pogodio svega dva deseta dela kruga više.

Nagrade je uručivao predstavnik fabrike „Valter“, koja je u „Belekspo cenru“ postavila štand i učesnicima prvenstva predstavila svoje proizvode. Promocija je privukla veliku pažnju.

„Valter“ će i ove, kao i prošle godine, SS Beograda pokloniti šest puščanih cevi, koje će biti dodeljene beogradskim klubovima.

Nagrade

Osvajači medalja u svakoj disciplini  Velike nagrade Beograda dobili su statue „Beogradski pobednik“ i novčane nagrade. Pobednicima su pripale  premije od po 500 evra, osvajači srebnih medalja su nagrađeni sa po 300, a bronzanih po 200 evra.  Pehare i nagrade uručivali su Mile Đapić, predsednik, i Dragan Milisavljević, generalni sekretar Streljačkog saveza Beograda.

Beogradski strelci najuspešniji

Najveći doprinos uspešnom bilansu srpskog streljaštva na 42. Internacionalnom prvenstvu dali su članovi beogradskih klubova. Zorana Arunović (Olimpik 011) je osvojila tri zlatne medalje, Damir Mikec (Policajac) dve zlatne i srebro, Andrea Arsović (Partizan) dva zlata, Dimitrije Grgić, strelac Akademca, je učestvovao u osvajanju srebra u miksu pištoljem. Milenko Sebić (Crvena zvezda) je stigao do jedne bronze.

Uspešne su bile i dve juniorke Policajca puškom, Ivana Marić i Marija Zavišić. Marićeva je na Velikoj nagradi Beograda, u apsolutnoj konkurenciji bila druga, a dan ranije se okitila bronzom u konkurenciji omladinki, iza klupske drugarice Marije Zavišić.

Medalje srpskih strelaca na 42.IP

Zlatne –Trofej Beograda: miks vazdušni pištolj (Arunović/Mikec), miks vazdušna puška (Arsović/Stefanović), Zorana Arunović (pištolj, seniorke). Velika nagrada Beograda: Damir Mikec (pištolj), Zorana Arunović (pištolj), Andrea Arsović (puška).

Srebrne –Trofej Beograda:  miks vazdušni pištolj (Bobana Veličković/Dimitrije Grgić), Damir Mikec (pištolj), Lazar Kovačević (puška, juniori), Marija Zavišić (puška, juniorke). Velika nagrada Beograda: Milutin Stefanović (puška), Ivana Marić (puška).

Bronzane – Trofej Beograda: Milenko Sebić (puška) i Ivana Marić (puška, juniorke).

Trofeji Beograda za Lukićevu i Tatraija

Najuspešniji strelci pojedinačnog dela programa Trofeja Beograda nagrađeni su peharima.

Za najuspešniju juniorku Trofeja Beograda u pojedinačnoj konkurenciji proglašena je Slovenka Suzana Lukić, koja je pobedila i u omladinskoj i u seniorskoj konkurenciji puškom. Žiri je za najboljeg seniora izabrao Mikloša Tatraija (Mađarska), osvajača zlata pištoljem.

BILTEN